Orang dulu dulu #1 (Ayam berkokok, anak dara bunting?)

Lepas je sesi family day dekat kampung haritu, aku, wan (nenek aku), mummy, mak de dan beberapa orang sepupu duduk lepak santai santai dekat anjung rumah bertemankan laptop masing masing sambil berwifi dan menyembang nyembang.

Tak semena mena bunyi ayam berkokok. Masa tu tengahari buta pukul 3 petang macam tu.

Tiba tiba nenek aku cakap “orang dulu dulu kata, kalau ayam berkokok tengah hari siang siang hari macam ni, petanda ada anak dara nak bunting”

Aku terus angkat kepala sambil bertanya dengan tahap ingin tahu yang tinggi “hah? Kenapa pulak?”

Terus aunty aku yang kitorang semua panggil mummy menyampuk “alah mak…orang zaman sekarang ni tak kira dah..ayam berkokok tengah malam pun ramai anak dara bunting”

Apa lagi..mengekek ngekek aku gelak. Ciskek betul aunty aku.  Eh tapi betul ape..skang ni tak tunggu ayam kokok nak tau anak dara bunting ke tidak. Kehkehkeh.

Nenek aku kata, mungkin kebetulan. Orang dulu dulu kan suka memerhati. Mungkin setiap kali ada ayam berkokok tak lama lepas tu dia dapat berita ada anak dara bunting. Hahahahah mana lah tau kan.

Tapi...akal logik aku sampai ke hari ni aku tak dapat jawapan apa kaitan anak dara bunting dengan ayam berkokok siang siang hari. Kamu tau?


13 comments:

Anisa Hang Tuah said...

hehehehe
org2 dulu slalu ckp mcm tu eykk

kite yg mude *mude sgt*
pelik buat muke innocent

hehe

Lady SharpShouter said...

haha, funny lerh.

ada kaitan ke?abihla satu kampung kl tetiba je banyak ayam yg nak berkokok time minggu tuh,haha

The Nurul said...

@Lady SharpShouterahahaha u pun sama kelakar :))

The Nurul said...

@Anisa Hang Tuahmemang tecengang kottt

twinkle twinkle said...

ahha mmg skrg x tunngu time tu,,sentiase ade yg bunting -.-

Gayahspears said...

tu org dulu2 ckp la nurul tp org skrg ckp pulak??? huhu

Fatul Akrul Ramli said...

ahha.. takde kaitan.

The Nurul said...

@twinkle twinkleagreed!

The Nurul said...

@Gayahspearsorang sekrang tak cakap. bukak tv je terpampang berita

The Nurul said...

@Fatul Akrul Ramliaah. sangat!!

HAZWAN17 said...

orang dulu-dulu mmg macam-macam pantang larang....
hehe

The Nurul said...

@HAZWAN17memang. kadang kadang logik. kadang tidak.

pencinta agung said...

~haha lucu gk bile bace..mngkin kbtulan..ayam skang lagi power dr ayam dlu..ayam skng tiap kali tahun baru ngan valintine's day,berlumbe2 dorg nk bkokok~