Crack

Haritu hujan lebat dan malam. I cepat resah kalau nak start bawa tengah hujan, unless kau dah on the way takpe. So nak keluar rumah tu nak hantar Mak Abah balik, have to lah keluar juga tengah hujan sebab nak balik rumah awal, nak tido awal esok pagi nak balik KL.

Tapi Mak minta singgah rumah makcik kejap. Call call takde berjawab anak beranak. Dah la jalan depan rumah dia tu sempit nak reverse untuk amateur driver macam I neh. Mak kata takpe, berkat sangat kereta ni memang beli untuk Mak Abah je yang banyak naik nya. 

Mau taknya, elok je beli, after 5 years Abah elok elok stabil kat rumah, dah start masuk hospital balik, boleh kata tiap-tiap bulan. So then memang berjasa sangat lah kereta ni ulang alik hospital, bawak Abah balik, bawa Mak Abah pegi klinik semua lah. So lagi pulak mak kata berkat, aminnnn..

Tapi yang kelakarnya, dalam dok berkat-berkat tu, malam tu I tak sedap hati nak pegi rumah Makcik tu, tapi tak sampai hati nak kata kat Mak sebab dulu kan dah pernah kena langgar bumper sebab nya ter-tak nak bawa  Mak keluar. 

So this time, memang tak tolak, tapi 30/70 lah nak perginya tu. Dah la tersilap selekoh, tersilap simpang, banyak betul lah tersilap malam tu sebab malam tak biasa sangat jalan tu & hujan lagi, nak marah juga apa benda tak hafal2 jalan, then Abah tanya, I nak jawab slow-slow dia tak dengar, nak menjerit kang macam kurang ajar, sudahnya gitu lah. 

Elok je sampai depan rumah dia takde orang, kitorang pun gantung je lah plastik yang nak bagi tu kat pagar then I reversed. Reverse punya reverse dengan kepala tengah tak betul, malam gelap dan hujan, eventhough dah bunyi sensor tapi I rasa macam boleh lagi pegi sekali nak pusing tu kena pili bomba. Apa lagi sedap lah bunyi dia.

Berhenti kat R&R nak ke toilet, check takde apa, pastu balik rumah suluh punya suluh, cover lampu cracked & pecah.

Beria sedapkan hati okay. Hhahahaha. Its okay, setakat cover lampu tak payah nak merempan sangatlah. Allah uji takat tu sebab dia tahu takat tu je I boleh hadapnya. Nak banding dengan ada extended family sorang ni, gaji berbelas ribu, tapi Allah uji dia macam-macam lah, salah satunya I perasan dia kerap juga lah ter accidentnya start dari pakai kereta kecik sampai lah kereta besar. Tapi dia mampu ada duit boleh repair & so on, so ya.

So, setakat kereta kau yang cover lampu pecah tu toksah nak merempan sangat. Terima je ok? 


Poliklinik Rajesh, Temerloh

Lanjutan daripada checkup di Klinik Kesihatan haritu, nampaknya langsung tak membantu. Bila call KK minta result sample kahak haritu, ditolak tolak pula kata kena call Doktor. Satu kerja pulak but then I thought takde apa lah kot eh? Kalau ada mesti diorang call. So cool je lah. 

Berlarutan lagi dua minggu.

Bila balik Temerloh, petang Ahad tu entah macam mana tiba-tiba terbatuk teruk pulak. Terus Mak & Kaklong paksa pergi klinik petang tu jugak. Since Kaklong dah pindah rumah, Poliklinik Rajest tu memang boleh kata depan rumah je lah sebab tu laluan masuk utama. 

Okay lah, okay lah. I pergi. 


Tapi kesian juga eh staff kat klinik ni, kalau hari Ahad tu, buka pukul 9am-1pm tutup then buka balik jam 5pm-9pm. Wah, bertabah lah kau kerja. Bukan apa, elok elok dah balik jam 1 tu, petang nak masuk balik? Lemau ok. 


Yang kelakarnya, diorang check-check kata I punya record takde. Padahal pernah je datang, er last 3 years? Hahaha. Okay lah buat record baru.

Masuk-masuk jumpa Dr. Raven tu dia check memang A++ lah, details. Lama betul mendengar nafas & apa entah lagi kat belakang badan kita guna stethoscope tu lepas tu dia kata ni batuk lama ni. Lepas tu dia suruh staff dia prepare apa entah. I kalau boleh malas nak neb. Mahal satu hal lagipun kat rumah ada kot baru je beli semalam ubatnya.

Mana tahu, dia suruh staff dia prepare ubat, makan terus kat depan dia. Oh my, first time ni jumpa doktor prepare ubat terus kena makan depan dia. No wonder lah service tip-top. Yet ramai lah comment, kata charge dia mahal. 

Ye betul, klinik ni mahal. Despite of ubat dia berkesan, service dia pun sangat bagus. 

Tapi yang tak bestnya, ubat dia boleh buat jadi lalok n shaking. Sudahlah Ahad tu I tak lunch sebab heavy breakfast pagi tu, so bila perut agak kosong doktor bagi ubat (masa tu terlupa tak makan) memang tak betul lah cerita dia. 

Esoknya tu lepas breakfast kena pegi KDN Putrajaya & Indonesia Embassy, kepala dah tak betul sampai tertinggal tinggal files. Nasib lah tak hilang. Hm.

But still, Poliklinik Rajesh is the best in Temerloh town. Cumanya, next time kalau pergi lagi, I need to demand for 2 days leave. Kepala terbengong bengong penangan ubat dia.

Till then~


Unwell

It's been two weeks. Batuk, kahak, selesema. Memang kali ni malas betul nak ke klinik. So ambil ubat pharmacy saja. 

Two weeks yang hectic gila. Abah masuk hospital, kali ni teruk dari selalu, Mak dah risau call semua suruh balik, empat hari balik kampung ulang alik hospital, balik KL kerja pejabat lagi, then hujung minggu balik lagi ada bacaan Yaasin pulak.

Isnin, ambil cuti uruskan ubat abah. Hospital reject, kena ke Klinik Kesihatan. End up, alang alang dah ke klinik kerajaan terus lah jumpa doktor minta ubat sekali. 

Bila doktor tahu dah 2 minggu tak elok batuk, dia suruh bagi sample kahak untuk check kalau-kalau ada jangkitan kuman even though lungs, dada semua clear. 
Tiga papan guys antibiotik nak kena habiskan 


Dah la sebelum masuk jumpa doktor tu dah selambak kahak keluar sebab batuk.  Lepas tu nak menunggu ada kahak balik seksa betul. Sikit je dapatnya. Lepas hantar ke makmal, gerak balik.

Ke Mentakab-Temerloh-Mentakab-Balik. Longgar lutut rasa dengan hujan lebatnya. 

Esok pagi nak balik KL boleh pulak terbangun lambat, kelam kabut gila. Lagi berapa meter nak sampai R&R Lanchang, terbatuk batuk nak muntah kahak tapi cemana, melelong jugak kereta jap lagi, bertahan bertahan sampai parking terus muntah.

Dah cair kahak, selsema pulak. Lets pray supaya tak demam. 

Tunggu next week for the result. Harapnya takde apa lah. 


Lady Driver : Service Axia 20000KM

6 Bulan, kena service dah Axia Halilintar tu even though mileage baru 7K++ Ikutkan tak nak service tapi nak jaga warranty & all so hantar je lah. Mula-mula dah booking kat SC Temerloh tapi Abah masuk ward pulak, balik emergency. Ngam-ngam esoknya tarikh next service. Sama kes macam haritu Abah warded juga masa first service. So pagi hari service tu call SC yang terdekat tanya ada kosong tak then dia kata boleh datang, by 10:30 pergi lah sana bertemankan Adam. 

Sampai sampai, parking, masuk dalam register, serah buku servis dan tunggu. Service Centre sini pun menarik macam Temerloh. Luas, ada kuih muih, air, buat macam rumah sendiri lah cerita dia. 

Round tengok kereta. Semua kau tahu Axia baru lah apa bagai. Makde mintak ampun la memang tak tahu apa

Silakan makan

Macam biasa, biskut perodua
Hairan, housemates 2 orang guna Perodua tiap kali pergi service tak jumpa pun dia biskut ni. Errr.

Lounge

Siap ada tabung amal. Bagus betul!

Nun di hujung sana tengah mandi


Berhalus sangat buat kerja diorang ni. Siap alas tempat kaki & sarung kusyen dengan plastik perodua tak nak bagi kotor ke apa wow! And to my surprise, lepas dah service, diorang basuh sekali siap polish tayar!!! Wowww jimat duit  nak gi basuh kereta hahahhaha. Dah tu, service centre sini Sabtu dia buka full day. Wah, lepas ni memang service kat sini je lah. Dah la kawasan lapang gila senang nak parking. Suka betul.

So dalam sejam juga lah menunggu nak siap. Takde kerja, Adam pun melayan lah main snapchat. 
Goatee tu sytle betul lah,. Besar nanti kalau macam ni handsome!
Dengan gigi besar dan jarang, sajak sangat nak kau dengan rabbit tu!

Dah setel semua, dia suruh bayar & bagi estimation price untuk next service. Gila bagus layanan diorang ni. Siap bagi business card in case apa apa whatsapp je. Wah, terbaik betul!

Estimation price & parts to check/change by 20K mileage 

10K service done!

Total kena  bayar  +/- RM150

Next service, bulan 9 nanti. Itu lah  nak service, itu lah nak bayar roadtax insurance bagai. Serammmm, kumpul lah duit siap-siap ya~



Mewarna Dengan Secret Garden

#SisTerjebak

Finallyyyyy! Puncanya, nak beli pencil color je untuk siapkan Adam punya kindy keepsake jer. So pergi lah ke stationary shop. Kemudian, ternampak lah pulak mini book of Secret Garden by Johanna Basford yang famous amous tu. Kalau original book tu, satu copy dalam RM40++ kot? Tapi yang ni mini version but I bet copy punya (Yang translate tulisan cina kat cover page tu) hahaha tapi still, kertas dia tebal. Dan yang paling penting harga dia RM4 sahaja. I ulang, RM4 sahaja! Tell me, gila tak beli?

So bermula pada tu mula lah I pun, beli  Faber Castell Color Pencils (12pcs), Faber Castell Twin Tip Markers, dengan Stabilo Swans Color Pencils (24pcs) beserta Dolphin Sharperner.

Balik rumah apa lagi, gigih lah mewarna lepas dah settle semua kerjaan petang-petang tu. Dan, leka. I found it very interesting activity to killing times, relieve stress. Memang tak sedar sekejap je masa. Sambil pasang MP3, shows, ceramah ke apa apa lah while colouring tu. Best!  Engagement dengan smartphone pun dah kurang this week, takde lah mengadap KDrama & tidor je sepanjang hari  kan? hahaha. Tell you what, Faber Castell color tu jenis gemuk gemuk tiga segi, sakit jari weh!

Dah tu, esok nya keluar settle few things, singgah lah ke 99 Speedmart, terbeli lagi pulak LUNA Pencil Colors (24pcs) dengan AStar Magic Pens. Hahahaha matiklah terjebak teruk ni. Tapi puas hati sebab various colors dapat!

Last night, sambil tengok Mentor pun dok color, tak lah  bosan sangat mengadap je TV tu. Housemates tengok semua like wow! Cantiknyaaaa. Kakakakah. 

Tengok sikit cantik ke tidakkkkk;
Page 1

Page 2

Page 3

Page 4

Page 5

Page 6


Ni kalau bawak balik kampung ni, soheh anak-anak buah I mengecek ni. Habislaaaaahhh
Kasi chance lah, Makde sekolah dulu mana nak dapat color 24pcs ni ha.
Tu nasib tak gila lagi nak beli yang 48 colors. Semoga sampai seru yang yang 48 colors plak.
 Tapi, 24x2 pun dah 48 what! Hahaha

Ini kalau bawak balik kampung pencil color I ni habislah confirm anak buah mengecek ni. 

*Disclaimer: I enhance kan sikit color using apps*
*Sebab ada page yang berulang-ulang gambar dia so I just skip that page, ehe*

P/s 1: Sedang mengintai original version of Secret Garden by Johanna Basford. Oh tak sabarnya. Tak mengapa, habiskan yang mini ni dulu. Juga 48 color pencils & color pens.

P/s 2: Kedai stationary dekat office ni ada buat promotion Sharpie market pen satu RM3, 6 RM12. Jangan goda please. Dah pegang letak, pegang letak dah tadi, Uh!



Jom Kitar Semula - Pusat Kitar Semula Bandar Sri Damansara

Last week, housemate ajak buat new resolution, go green! Memandangkan rumah kitorang banyak sangat tupperware tak guna, botol-botol & barang-barang lain nak buang so jomlah kita kumpul semua. Day before tu, lepas google & cari tempat recycle, diorang singgah tengok tempat tu on the way balik rumah. 

Esok paginya, Ahad, I dengan housemate sorang tu turun bawak barang-barang & hantar dekat tempat pengumpulan barang-barang. 

So ini, tempat pengumpulan barang-barang untuk kitar semula di Bandar Sri Damansara. Hari pengumpulan dia setiap hari Rabu dan Sabtu. Kalau Ahad, hanya minggu ke tiga sahaja.  So its better hantar pada waktu ni sebab kita tak nak lah tinggal terbiar je tepi jalan takde orang kutip. 

Dan juga peringatan, kalau hantar botol-botol/tin make sure basuh atau besihkan dulu lah jangan ada sisa dalam tu, senang sikit kerja diorang. Tengok Uncle tu pun dah tua & kesian dia. 
Tempat pengumpulan
Barang elektrik pun boleh.
Kitorang punya kettle lah tu yang duduk dalam tu 

Asingkan ikut kategori

Sampai melimpah ruah, punyalah banyak tupperware 

Kalau tak clear kawasan mana, boleh Waze Sekolah Sri Bestari. Opposite je.


Well,  this is new experience for me, best,  banyak juga belajar. Antaranya:
- Basuh dulu bekas-bekas nak hantar kitar
- Kena asingkan sendiri, so better asingkan siap siap kat rumah - yang ni kitorang buat
- Botol plastik bekas minuman & botol plastik produk kena asingkan 
- Ada aunty kasi tips dekat rumah prepare siap-siap bekas untuk recycle, so terus je masuk bekas tu
- Hasil kutipan ni, diorang jual & duit tu bagi dekat persatuan persatuan macam yang ni bagi dekat orang-orang yang buat kidney dialysis. Baiknya hati, kalau diorang tu Muslim, jenuh kutip pahala oi. 

So, rasa bangga dengan diri sendiri menyahut seruan dunia (kakakkakah kasi chance lah first time ni) Terus berazam nak recycle lagi especially kalau beli makanan, sekarang kan dah tak pakai polystyrene, gantik bekas plastik tu, so lepas makan, buang sisa & basuh bekas tu simpan untuk recycle, gituuuuww~

Setakat 15minit kitorang kat situ, semua Chinese yang hantar barang recycle even satu plastik je pun diorang hantar juga. Tak pastilah samaada, Malay memang kurang pendedahan, tak rajin nak recycle, atau diorang ada datang time kitorang dah balik atau pun sebab kawasan situ majoriti Chinese so yea sebab tu diorang je datang. 

Apapun, jom lah kita start kitar semula. Bak kata Uncle tu, Bumi ada satu je. Kena selamatkan. 



Proses Membeli Perodua Axia SE: A To Z

Dulu, masa I mula-mula decide nak beli kereta jenuh survey here and there.
Being me, semua nak tanya pakacik google, itu yang melekat jumpa blog Nad tu. Hye Nadia!

So now I letak my experiences untuk jadi reference sesiapa yang nak baca & tau more.


Dan ini pengalaman-pengalaman awal bawa kereta setelah 6 tahun lesen terperam. For record, until now (Masuk 5 bulan usia kereta ni, dah melalui servis untuk kali pertama, dah merentas highway Karak-LPT malam dan subuh sorang-sorang (what to do, nak balik kampung, kena lah), mengharung air banjir, dannnnnnn masih tak pandai buat reverse parking, tak berani nak pergi mall sebab risau parking, tayar kena tusuk paku, kereta bercalar tergesel kereta orang, lampu belakang retak kena langgar)  Macam-macam sungguh dia ni lalui. Kental betul. Effect nama timangan kot. 

I gelar ianya Axia Halilintar. Sebab? Kuasa Boboiboy Halilintar yang warna Merah kegemaran Adam. Haha. 

Taraaaaa~~~
Nak geng dengan scooter Mak. Haruslah sama merah dan sama plat number.
Lepas tu sampai ke sudah tak berani nak bawa scooter tu penakut nak mati.
Haritu dah naik dah tapi takut terpulas throttle (throttle eh panggil yang tempat pulas minyak tu? haha)  tu kuat nanti tercampak pulak, dah la kaki tak sampai nak tahan. Lol.
Lepas tu sampai ke sudahlah berangan je nak bawak hahahah.
Coretan-coretan ketika mula-mula belajar drive semula:-

1)   Dapat kereta, dalam masa 4 jam dah bergesel pfffftttt hancur hatiku
2)   First time drive dekat highway, dah la malam, mabuk terukkkk
3)   Balik kampung, first time drive dekat highway Karak-LPT
4)   First trial reverse parking
5)   Soalan bodoh pasal gear
6)   Perempuan & Panik 
7)   Calar Teruk Any suggestion nak repair?
8)   Drive waktu malam highway Karak arah KL
9)   First time drive sorang lalu highway Karak-LPT
10)   Tayar kena pakuuuu
11)   First time drive sorang balik KL
12) First time service Axia SE 5000KM
13) Kena langgar

And the list goes on...

Lady Drive : Kena Langgar

Balik cuti CNY haritu memang malas sangat nak balik rumah terus. Kononnya nak pegi rumah Kaklong dulu then esok nya baru balik rumah mak. Sekali boss tutup office hari jumaat. Khamis petang baru dapat tahu then tak kemas baju pun. Ingat Jumaat petang baru nak balik.

So, decide balik Jumaat pagi. Lepas dah settle isi angin semua, ya, first time belajar isi angin. Thank you Uncle yang tolong ajar kan tu. Semoga hidup bertambah baik.

Then Mak call suruh balik rumah dulu. Okay lah balik lah lepas settle few things kat bandar. Sampai rumah parking lah bawah porch sebelah kereta abang. Pastu mak suruh alih sebab kereta Abah macam ada leaking sikit kat bumbung so nanti Adik balik dia nak park kat situ. Okay, I pun alih.

Then park depan rumah tapi bukan port biasa, terkedepan sikit, near by pokok kelapa tua. Mak suruh alih lagi sebab takut buah kelapa tu jatuh atas kereta. Okay alih. Ke belakang sikit. Abah pulak kata I parking tengah sangat kang Adik nak ambik side payah. Okayyyyy I mula lah bengang parking situ tak kena, sini tak kena. Last2  I biar je parking kat tengah sikit tu sebab luas kot kalau nak amik side. Lagipun dia lelaki, dah terer bawak kereta mesti boleh adjust. I fikir cemtu lah.

Sekali apa nak kata,balasan Tuhan kau dok bengang-bengang kat Mak Abah. Petang tu mendapat lah. 

Mula nya mak ajak keluar pegi tengok air banjir. Kat Temerloh. So by logic, kalau dah pergi bandar tu, terus je lah tidur rumah Kaklong. Takkan balik, esok pagi pegi semula? So I macam bukanlah malas tapi dah alang-alang. So I kata ngan Mak ala esok je lah pegi. Mak pun dah macam takde mood. 

Nak jadi cerita lepas I dah siap mandi semua petang tu dekat-dekat pukul 6, Adik nak keluar. Masa dia balik tu elok lah parking bawah porch. So I pun okay je lah takde lah nak alih kereta bagai. 

Biasa parking kat C. Tapi lepas dah nak berangin tu, parking A tak kena, B tak kena, I parking C tapi kebelakang sikit. But still, luas lagi kot?


Sekali mana nak tahu, dia mamai ke, dia lupa ke apa ke entah lah, dia reverse berdentum!! Kuat gila okay bunyi berlanggar. Mak tengah solat masa tu berdebar-debar dah dia kata. I dalam hati nak menangis dah. Mati lah! Habislah kereta aku. Memang tak keluar. Tak sanggup!

Tengok pun dari pintu dapur je tanya Adik kenapa?? Dia kata terlanggar. Ah macam bodoh pulak aku tanya sebab dah tahu memang dia langgar. 

Pelik lah kot, selama ni reverse takkan lah laju laju? Memang lah boleh laju sebab kawasan tu luas. Tapi come on, tak perasan ke kereta merah menyala kat belakang?? Okay husnudzon, maybe dia terlupa sebab I dah lama tak balik so biasanya takde orang park kat belakang tu. 

Okay lah lepas dia check-check dia keluar. 

I pun keluar lah nak polish sebab mestilah calar kan. Tapi tengok dari jauh takde lekuk takde apa okay je. 

Sekali bila datang dekat, nah kau:-

Bumper renggang

Lampur break retak sepertimana retaknya hatiku kala itu

Calar balar


Dan dan tu, depan-depan rumah tu jugak I meraung!! Nasib baik takde orang kat luar tu. 

Being me, perempuan yang haram satu habuk pun tak reti pasal kereta, memang lah panik gila, sedih, pedih, bengang, stress = menangis lah apa lagi nak buat. 

Actually bukanlah nangis sebab kereta sangat, sebab tahu benda tu boleh dibaiki, tapi ada reasons behind. Dan salah satunya rasa berdosa & padanlah dengan muka kau, tadi nak bengang-bengang dengan Mak Abah sangat, tak layan permintaan Mak nak keluar. Ha padan muka! padan muka!

Snap gambar, hantar kat Abang. Abang kata boleh repair ni suruh Adik buat. I kata tak nak, nak suruh Abang juga. So Abang kata esok dia balik dia tengok.

Alih-alih malam tengah tidur pukul berapa entah Adik mintak kunci & betulkan part bumper tu. Maka elok lah. Cuma part retak tu lantak lah malas nak kisah lagi. 

Bertabah lah Halilintar. 


Mudahnya Daftar Haji Dengan Akaun Kedua KWSP

Dulu masa underage, Tabung Haji atas nama parents kan? So bila dah besar, dah terbuka hati untuk daftar haji (Alhamdulillah), tak boleh nak daftar sebab kena tukar dari akaun kanan-kanak ke akaun dewasa. 

So, macam mana nak buat?

Cuti CNY baru ni pergi lah bawa Abah ke cawangan Tabung Haji dekat dengan rumah untuk urusan tersebut. Tabung Haji ni takde lunch break. Means, pukul 12 ke 1 tengahari ke boleh je pergi buat apa-apa urusan kecuali hari Jumaat. Tapi sebab tak tahu, kitorang pergi pukul 3 petang macam tu. Alhamdulillah orang tak ramai sangat. Dia tutup pukul 4:30 petang, so agak kelam kabut juga lah banyak benda nak buat.

Mula mula bagitau je dekat kaunter ambil nombor tu nak tutup akaun kanak-kanak, buka akaun dewasa & daftar haji terus. 

So bila dia bagi borang tu, fill in then tunggu nombor panggil. Pegawai tu akan buat urusan penutupan buku akaun kanak-kanak dulu. Ini memerlukan penjaga/ibu/bapa yang daftar tu. In my case daftar atas nama Abah. So bila dah tutup akaun tu, dia gunting buku akaun lama & abah turunkan cop jari & sign dekat borang pengesahan. Kalau tak boleh sign, cop jari pun dah okay. 

Lepas tu buka akaun baru. Kena bayar RM10. Then dia pindahkan wang dari akaun kanak-kanak tadi kepada akaun baru. 

Siap. Easy peasy lemon squeezy bak kata orang putih lol.

Kemudian, bagitahu pegawai tu nak terus daftar haji guna akaun kedua KWSP. Ye, boleh je daftar haji dengan Akaun Kedua KWSP dengan syarat ada RM1300 dalam tu. 

Being me, dengan tak bawa apa apa salinan, pen bagai pun tak bawa (jangan tiru hahaha), just buka phone, browse i-Akaun KWSP - Link: http://www.kwsp.gov.my/portal/en/member/faq/i-akaun, *make sure dah register lah untuk i-Akaun ni* log in dan tunjuk je penyata terkini (in my case 2016) dekat pegawai tu nanti dia tengok nombor akaun KWSP kita, maybe linked dengan Tabung Haji (I'm not sure) then dah siap. 

Once again, easy peasy lemon squeezy. Hahhahaha Dah siap! Siap okay! Sekejap gila.

Without any copy of IC ke, surat beranak ke, salinan penyata KWSP ke apa, tak payah! Login je dari handphone, tunjuk dan siap!

Mudahnya. Semua di hujung jari. 

Buku akaun yang cantik rupawan

**So, macam mana nak register i-Akaun KWSP? 
http://www.kwsp.gov.my/portal/ms/employers/online-services 

So, by right, ikut system, bila tahun yang dapat pergi haji tu?
Tahun 2114 guys! Hahahahaha terpinga-pinga tengok tahun. Hampir hampir umur 130 tahun gulpppp.


InsyaAllah, ada niat, minta Allah perkenankan & permudahkan untuk menunaikan umrah & haji. Aaminnn~


Review SJ5000X Elite

So, sebelum cuti panjang CNY haritu, I beli action cam brand SJ5000X Elite. Lepas tengok review, gambar cun juga so okay lah. Price per box masa tu ada sale dapat lah RM399 (Free postage), tak campur accesories macam monopod, bobber floating monopod yang warna kuning untuk guna dekat pantai/sungai/tasik dan sebagainya tu. Tak campur juga extra batteries. Tapi dia dah siap sekali dengan waterproof casing.

Okay lah kan, kalau I ni diver, nak gambar cantik2 underwater, wajib rasanya simpan duit beli Gopro. Tapi ni, berenang pun tak lepas so SJCam sudah lah kau. 

So, this is my new baby:-

Kiri: Box of Original  SJ5000X Elite - One set
Tengah : Dual Charger, Memory card 32GB - Additional
Kanan : Power Jam 3 in 1 - Speaker/Mobile Stand/Power Bank tapi selalunya I guna untuk speaker je, price RM35 only

Nak check original ke tak SJ5000X Elite ni, dekat box tu ada code ni, scratch and scan bar code tu

This is the setting of SJ5000X Elite

For more & complete review boleh google atau refer here : https://pevly.com/sjcam-sj5000x-elite-review/ 



I nak warna merah mula-mula sekali habis stok, hhmm, hitam je lah.

So , masih dalam proses menggodek setting dia. Which I dont know macam mana nak set kalau kita snap video, dia akan auto-capture photo. Anyone? Haritu baca review GoPro boleh. Kalau photo & video lapse boleh lah. 

Tujuan action cam? Sebab dia wide angle. Lol. Senang nak record video anak-anak buah. Errr, tu je kot? Oh yes boleh masuk dalam air let say pegi waterpark. Jadilah kan. 

Battery? Kuat makan battery juga dia ni, nak nak kalau kita on wifi untuk connect kepada handphone. 

So balik kampung haritu, Temerloh banjir. So singgah tepi sungai pahang tu sekejap untuk ambil gambar. Dan, lawa pulak gambar. Hahahaha. 

Banjir Sungai Pahang 2017

Esplanade, Temerloh



Temerloh

Dataran Patin, Banjir 2017

Seberang jalan ni siap Bomba standby masa tu

Masjid Sultan Abu Bakar, Temerloh 
Playground nearby rumah



Tapi untuk video, I tak tau salah setting ke cemana sometimes dia macam ada garisan2 pulak kat video. Jenuh jugak. Hmm. But overall okay je. 

Setakat ni puas hati lah. Yang penting gambar cantik, video cun. Okay lah kan? Cuma untuk dalam air tak try lagi. Kononnya nak pergi waterpark balik haritu, dah sekali banjir, memang betul2 waterpark jadinya Temerloh Water Park tu hahaha. 

**Gambar semua snap guna SJ5000XElite, setting semua auto, wide angle 170 & sedikit editing/color brightness by Photoscape**


Seharian Di KLIA

Recently, I in-charged untuk kemasukan pekerja asing untuk office. So total adalah dalam 10 - 15 orang macam tu. Rumit jangan ceritalah. Kemuncaknya, kena pergi fetch workers di airport. KLIA sana. Strict! Really strict! Untuk pengambilan pekerja asing di KLIA Immigration,  hanya yang ada approval pass dari Putrajaya Immigration sahaja yang boleh masuk, belum lagi ceritalah the process nak dapatkan pass tu lagi. Memang memeningkan dan stress.

So one day, supplier beritahu workers akan tiba waktu malam around 10pm like that. So I discuss dengan office boy office yang akan bawa van ke sana, dia kata nak pergi malam. So okay, malam tu juga kami nak pergi buat clearance. 

Well, KLIA procedure tak serabut macam KLIA2. Just berurusan di Immigration counter sahaja then boleh keluar. Jalan nak ke foreign worker's arrival hall pun tak kusut. Not like KLIA2, penuh liku jalan rahsia dia I tell  you. Pro & Cons jugalah. KLIA luas gila, sampai bertawaf-tawaf I dalam tu going back and forth tapi tak sesak, orang tak ramai. KLIA2 ada polis bantuan akan escort (I dont know maybe my first time went there tak tau mana nak jalan that's why escort), tapi KLIA relax je dia biar I sensorang, suruh ikut another folk yang tujuan sama dengan I. Terkulat kulat lah kita ni ha mengikut. Tapi okay lah, lepas tu pergi next time dah pandai dah. 

So, berbalik ke cerita tadi. Lepas dah dapat pass tu, I pun naik lah ke internatiol arrival buat clearance, arrival pukul 10:30pm katanya. Mana tahu bila naik atas tengok information board tu, flight delayed pulak pukul 12am baru landed. So lepak lah minum, scroll FB semua dan 12:30am masuk ke dalam settle kan semua. 

By 1am, tiba-tiba officer beritahu 2 orang tak lepas masuk sebab dalam data dalam system salah. Its like dua orang tu, tertukar data each other. Hah! Serious cuak. So kena masuk lah ke dalam Immigration punya operation office. Boleh tahan ya jauh dia nak menapak ke sana. Kalau siapa yang pernah masuk KLIA international arrival hall tu kan ada banyak immigration counter. Ya, for foreign workers punya counter hujung belah kiri, immigrationoperation office pulak nu ha, hujungggg sekali belah kanan. 

So, masuk-masuk sana jumpa higher officer juga lah pangkat nya sebab I tengok cop dia tu, dia pun try to help, settle kan apa yang boleh. Malangnya, tak dapat. Lalu I dengan pasrah nya, dah pening kepala, penat, mengantuk semua ada balik lah. Tinggalkan dua orang tu dulu, esok kita find out apa nak buat. Nak call boss pun macam tak best pula dah dekat 2 pagi. Maka balik lah, pukul 3 pagi sampai rumah memang nampak tilam bantal je dah. 

Next day, supplier berurusan dengan Kedutaan di negara asal diorang. So, kedutaan kata esok pagi datang jumpa officer yang in-charged. Dia dah deal dengan officer tu dan workers masih belum di cop NTL (No To Land) so tak perlu pergi ke bangunan AMC untuk buat clearance before 12pm. Alhamdulillah.

So. next morning, awal-awal pagi pergi lah lagi ke KLIA dengan office boy. Sampai sana officer in-charged keluar minum pulak. Ok, tunggu sampai officer masuk. Sekali bila jumpa dia, dia kata workers dah kena NTL. Omg! Macam mana ni? Sebab semua orang tahu, bila kena NTL, chances nak clear tu memang tipis gila. AMC people sangat strict gila!

Mujur lah I memang dah prepare surat to AMC siap-siap. So, return pass, keluar KLIA, pergi ke AMC. FYI, AMC ni Airport Management Centre. Bila workers dah kena NTL, KLIA Immigration Officer memang takde hak langsung dah. Apa-apa, semua kena refer dengan AMC. 

So we went to AMC. Jumpa front officer dekat counter. Cerita details. Tunjuk surat yang Embassy email dan dokumen semua. Malangnya, diorang berkeras tak nak bagi kelonggaran, tak nak bagi pelepasan. Rabbi Yassir Wala Tu'assir, Rabbi Tammim Bil Khoir. Ulang ulang & ulang. Diorang punya reason nak reject tu boleh tahan ^*#$(@ juga, ada ke minta original letter dari embassy. I mula la mengamuk depan tu. Encik ingat  (negara asal pekerja) tu dekat? Like harini boleh pegi amik orginal? Alangkan guna DHL pun dua hari baru nak dapat. Macam-macam excuses & suggestions I bagi untuk lepas. Tak dapat-dapat. End up, menangis depan counter. Hahahahaha. Silly! 

Ye lah, I memang macam gitu. Kalau dah stress tahap tak boleh tolong, badan penat, otak rasa tak boleh fikir dah, frust! Frust, lalu menangis lol. Tapi cover juga lah.

Last-last informed to supplier. Supplier pulak ke embassy. I told him to tell Embassy to call AMC. So within 30minutes macam tu, I dapat call dari sorang officer dari Putrajaya ke mana entah. Dia try to help. Suruh baca surat dari embassy tu then only she referred to her boss and dapatkan consent. Kemudian, ada lagi officer dari dalam keluar jumpa beritahu tunggu Pengarah AMC ke Pengarah bahagian apa entah habis meeting, diorang akan refer to him and let me know. So tunggu lah.

Elok-elok dekat pukul 1 pm tu, I dapat good news, kata dah dapat kebenaran untuk bawa masuk, so front officer akan uruskan. Alhamdulillah. Since masa tu dah lunch break, maka kena tunggu after 2pm. I rela tak breakfast, tak lunch haritu sebab tak nak buang masa nak tunggu benda ni settle cepat. Lagipun entah mana dekat AMC tu tak nampak bayang cafe pun. Hanya mampu cari surat je for zuhur then turun balik tunggu surat. 

Sekali department yang in-charged tu tukar shift pula. Idk if AMC ni macam KLIA juga 24hours. Tapi rasanya macam tak. Tapi kenapa ada tukar shift? Dah bila tukar shift tu nak kena pula lah higher officer call that department untuk inform case I ni. Tunggu punya tunggu, 3:30pm baru settle dapat surat tu. Then, patah balik lah kita ke KLIA. 

You know what, dah la nak masuk untuk clearance tu kena bayar RM45+/- sekali masuk. Since pagi tadi I dah masuk & dah return pass, takkan nak bayar lagi kan? Banyak cantek! So I argue juga lah dengan officer tu cerita pasal NTL etc, and somemore pass tu actually valid for whole day so why I nak kena bayar lagi kan? So okay, bayar untuk charge pass tu je dalam RM2, plus GST RM0.12. Kau nak juga GST kannnn. 

Dah dapat masuk tu kena ke operation officer dulu hantar surat tu baru patah balik ke airport lounge tempat workers kena tahan sebelum kena hantar balik. So happy lah ni dah nak ke hujung process ni, boleh balik. I bertekad tak nak masuk office, boleh balik awal yeay! 

Sekali mana tahu, kena bayar pula hoi! Kita ni beria lah risaukan workers tak makan tak minum ye lah tak bole keluar dari lounge tu nak makan apa? Rupanyaaaa, dah macam duduk asrama. Makan 3x sehari okay!! Mahal jangan cakap lah. Breakfast RM10, Lunch & Dinner RM20, airport provide. Tak lagi masuk charge duduk dalam tu. Total per person RM140 +/- Mak oi! Dua orang dah dekat RM300. Mana bawa cash! So, guna debit. CIMB & Maybank dua dua card tak boleh baca. I risau dah takut float je matilah!

Check account okay then gi keluar pulak ke ATM, draw cash. Then I tanya staff kat situ, let say workers still NTL & kena hantar balik, siapa yang tanggung dia punya cost tu? Staff tu kata kalau worker ada duit, diorang bayar, kalau tak airlines akan bayar sebab diorang ada agreement apatah dengan airlines macam tu. Entah, for me macam tak fair pulak sebab kenapa airlines yang kena bayar kan? Tapi malas nak tanya lebih, settlekan kerja I je better. Then alhamdulillah siap semuanya.

Dah sudah bayar, bawa pulak pekerja ke operation office tadi. Back & forth macam tu macam nak patah kaki. So pukul 5pm baru settle dan keluar. Sekali yang sorang tu ada luggage lah pulak. Kau dah kenapaaaa bawa luggage? Orang lain bawa satu beg je cukup dah. Ni dia sampai dua. Yang hand carry pun ada juga, yang luggage pun ada juga. 

So pergi lah pulak ke Malindo Lost & Found counter. Jauh dia jangan cakap lah, sikit lagi I nak pengsan dah. Lapar, penat semua ada. Sekali beg dia tak jumpa jumpa. I serious rasa nak marah dah. Geram betul. Nak marah worker satu hal bawak beg banyak-banyak dah kenapa? Nak marah Malindo system satu hal, kau dah kenapa takde dalam record?? Tah ye tidak ada ke tak beg ni. Last2 lodge report je. Kalau next 14days tak jumpa, claim je. Luckily lah dia ada satu lagi beg. Adalah juga baju nak pakai gamaknya. 

Then I pun pergilah return pass, dan beli fast food. Lapar tak de arah dah ni. Keluar keluar dah pukul 6, berenti Petronas solat asar dan balik. 

Tadi kau bertekad tak nak masuk office kan? Memang tak masuk lah oi kalau sampai office pun dah pukul 7pm. Hahahhaha. Sampai office, tapau nasi pulak, yes I'm so hungry, stress semua ada. Ambil kereta & balik.

Phewwww. 

What an experience! Tolong lah jangan berulang dah benda ni. Penat & stress dia, Tuhan saja yang tahu.

Apapun, million thanks to KLIA Immigration officer yang really nice, willing to help, bertimbang rasa, tak garang dengan I. Compared to foreigners yang masuk bilik operation tu memang macam-macam karenah & perangai jumpa. Semoga those officer tak kena darah tinggi lol. 

Sekian, a day full of tension.


Lemang To'ki, Bentong, Pahang

Lepas turun Cameron haritu, singgah Bentong untuk minum petang (padahal dua jam sebelum tu baru je lunch hahaha). Mula mula nak pergi Rumah Terbalik Bentong. Kelakar ada, nak marah pun ada sebab cari tempat tak jumpa, rupanya dia dalam bangunan kedai je. Ikut waze dah sampai tapi tak nampak. Tanya orang yang minum-minum kat kedai tu, dua family kot I tanya, dua-dua tak tahu. Siap katanya dekat bandar. Aik? Kata orang sini tapi tak tau. Lepas masuk kereta, ke depan sikit je, selang lima enam kedai then Abanglong kata, eh ni! Hek eleh, sebaris je kot dari tempat yang I tanya orang tu tadi hahahaha. Tapi disebabkan hari dah petang sangat & rumah tu tiga tingkat so macam tak berbaloi. Next time lah pergi kot. 

So pergi lah minum ke kedai Lemang To'ki. Facebook: https://www.facebook.com/LemangToki/ 

Mercu Tanda?

Rare


Best gila okay sini! Lemang fresh-fresh! Ayam Bakar, Daging Bakar & other dishes. Tapi kitorang makan set lemang, ayam & daging bakar je. Rendang semua dah habis tinggal serunding je. 

Rasa nak borong! Haha

Prices

The staff. Kaunter Lemang & Rendang

Ikan Bakar pun ada. Tapi tak sure lah memang ada ke tak sebab kami pergi hari Isnin dan on the board tu Isnin dia cuti 

Kaunter bayaran Lemang & Ayam Bakar tak sama dengan kaunter nasi campur/minuman

Ayam Bakar

Daging Bakar

The Hero, Lemang. Sampai terbalik-balik gambar. Punya lah excited nak makan
 So pada yang craving & mengidam lemang yang sedap tu, boleh lah ke sini. Kalau dari KL tak jauh pun, dari Tol Gombak tu tak sampai sejam pun ha: Google Maps. Ataupun waze je Lemang To'ki Bentong. InsyaAllah, sampai. 

Location : Tepi simpang tiga.

Next time tahu dah la kot kalau raya nak beli lemang kata mana. Order dulu, seminggu awal katanya, on the way balik boleh singgah ambik. Yeay. 

#TahunMelawatPahang2017 #HogohPahang #DekatJe