Ejaan nama dalam bahasa jawi

Masa aku darjah dua, peperiksaan akhir tahun sekolah rendah agama rakyat aku dapat nombor dua, kalau tak salah. Tak berapa nak ingat dah. Tapi yang aku ingat, aku dapat hadiah dari ustazah-lupa-nama-dia. Dekat tudung tu ada sulam nama. Dalam bahasa jawi. Aku tengok pelik sangat ejaan nama aku. Sepatutnya kalau ikut logik dan yang macam selalu aku tulis ejaan dia macam ni:

Tapi bila dapat tengok tengok dekat tudung tu nama aku ejaan dia macam ni

Apahal ada AL AL pulak kan. Muka dah nak menangis mengadu dekat ustazah yang tu bukan nama aku. Ustazah plak stok lembut lembut punya. Baik je explain kat aku. Dia siap buat tanda bacaan lagi dekat nama tu so that betul nama aku macam tu. Maka, aku pun happy dan sampai sekarang ingat.

Tapi sayang..tudung tu tak tau hilang mana entah. Sumpah aku sayang gila dekat tudung tu. Mana nak jumpa tudung sulam nama sendiri? Nak pegi tempah semata mata pun orang tak hingin ambik aih.


2 comments:

Solihin Zubir said...

hehe.. mmg itu sebenarnya ejaan nurul dalam jawi.. tp ramai yg x tahu,..
ustazah sy pon ada bagitau jugak..

The Nurul said...

@Solihin Zubir la ye ke. hihi.