Light & Motion Putrajaya 2016

2016 ended with Mak Abah & Nephews at Putrajaya.

Pesta cahaya. Bawa Mak Abah jalan-jalan, tengok light motion, beli makanan, dan ya, dapat novel semurah RM5. Walaupun novel lama tapi belum baca. Natrah & Perahu Kertas.

Mak Abah & Anak Anak








Menganga nganga tengok lampu cantik-cantik
Tak sampai 5minit, RM15 phewwww~
Berbaloi lah Tuan dia hias pickahu bersepah ni memang budak budak menggila nak naik 



Resepi Butter Chicken

Haritu, me & cousins ke Jibril untuk Chicken Buttermilk. Kata diorang sedap gila. Okay, kakak cuba.
Sekali bila dah makan, nak menangis rasa. Memang lah sedap dua tiga suap so creamy. Masuk suapan kelima, muak gila, manis! Manis yang macam manis rasa susu okay, bukan rasa cheese. Tak boleh blah nak mengabiskan hidangan tu lahaaaaiiii~

So haritu buatlah dah alang alang bahan ada dekat rumah.

Ayam - Bahagian dada/isi potong kecik kecik
Daun Kari - Segenggam
Cili Padi - Ikut nak pedas mana
Susu Cair - Satu tin
Bawang Merah/Bawang Putih - 2:1
Tepung Gandum/Tepung Jagung - 3:1
Serbuk Kari - 2 sudu besar

1) Basuh ayam, tos & lumurkan dengan serbuk kari - ketepikan, tak payah letak garam pun okay
2) Campur tepung gandum & tepung jagung, golekkan ayam dalam tepung. Golek sampai molek lol.
3) Goreng ayam - *Ini kalau nak jadikan ala ala ayam popcorn KFC dah boleh juga. Masa gaul serbuk kari tu letak garam sikit, nak pedas, letak serbuk cili sikit*
4) Tumis bawang sampai layu, masukkan daun kari, cili padi,  susu cair, kalau rasa tak cukup kuah tu boleh letak air sikit, garam gula, masak sampai mendidih, masukkan ayam & gaul sebati
5) Biarkan sekejap, tutup api & hidang
Note: Bila dah sejuk nanti kuah tu akan memekat.
Dah goreng

Siap!



Makde & Fia's Day Out!

Lepas service kereta haritu, singgah rumah Kaklong nak ambik dia & anak-anak nak bawa ke hospital tengok Abah. Alih-alih ternampak kat FB ada orang jual kuih keria viral. Alah yang kuih keria gula melaka tu. Apa lagi, siap-siap, bawak Fia keluar sekali. 
Jom!

Boleh tahan berkerumun orang masa sampai ni


Sekali kena beratur lah pulak. Ni bukan pesen beratur panjang. Ni pesen datang, bagi nama & total nak berapa pcs kuih then balik, nanti datang ambik hahaha sebabnya orang ramai gila beli. So tak ketinggalan, I pun join sekaki. Walaupun rumah dekat, tapi macam malas nak patah balik rumah sebab nanti ingat nak straight je keluar ke highway.

So melepak lah kami berdua dalam kereta layan lagu, layan youtube, layan video macam macam lah sampai akhirnya tertido si kecik ni. Dah dapat kuih, gerak balik, singgah ambik emak kejap then ke hospital. 

Lunch Di Ayam Kampung Publika

Cuti Xmas haritu, tinggallah me & another housemate dekat rumah tu tiga hari tak kemana. Bosan jugak lah cerita dia. So hari Ahad tu jom lah keluar melihat dunia sikit. Pening kepala fikir nak makan kat mana, so dia suggest kat area Damansara Perdana. Restoran Ayam Kampung Publika. Ok macam best so moh la kita. 

Sampai sana dekat-dekat pukul 12 so orang tak ramai boleh makan secara bertenang-tenang. Biasanya dia kata kalau weekdays ramai orang & selalu tak sempat. 

So kitorang pilih:
Nikmat 
Actually pilihan lauk tak banyak pun, tapi dah namanya restoran ayam kampung, so mestilah pilih ayam dia kan. Puas hati, ayam dia sedap gila!! Sup pun sedap. Kenyang yakmat ya tengahari tu. 

Kemudian, kami ke Aeon Big Tropicana City beli barang-barang rumah dan sebelum balik ke Sangkaya Uptown untuk secawan Coconut Shake, malangnya habis, lantas terus lah try Signature Dish ini:
Cubalah buat set yang 2 scoop saja. Boleh tahan muak nak menghabiskan banyak-banyak ni.


Buah Ngaku / Arrow Head

First time kenal buah ngaku ni masa ke rumah Makteh di Johor few years back. Masa tu public holiday, Raya Cina. Dah memang time Raya Cina je ada jual buah ni. So Makteh beli dan buat kerepek. The taste was so delicious teringat sampai sekarang. So bila bila tiba  musim musim CNY, ternampak buah ni, nescayalah teringatkan Makteh. 
December 2016, sekilo RM6.88 di Aeon Big, Tropicana City Mall

For the recipe & cara-cara nak jadikan buah ni sebagai kerepek/chips, boleh tengok sini : http://sweetnely.blogspot.my/2014/01/kerepek-ngaku-arrowhead.html 


Colourpop ~ Made In LA

Masa Black Friday Sale ke apa benda entah haritu, Izzaty ajak beli makeup from US. Amboi kau, kecik kecik lagi dah nak bermekap. Mekap tak nak kalah pulak tu. Tapi tak banyak choice brand apa entah. So tak jadi. 

Lepas tu si Ayong pulak suggest Colourpop. Ada sale lipstick & eyeshadow dalam $4 je. Murah gilaaaa. Ha murah lah kalau dollar. Kalau RM? Hahahha. Tapi consider murah lagi lah kalau convert to RM pun sebab dalam RM17-RM20 untuk lipstick original. Alangkan kat counter pun dah RM30++. So boleh lah I pun join lah. Nak cari kaler kaler coklat nude gitu. 

Sekali, free shipping hanya untuk $50 ke atas sahaja untuk international shipping. Ayong kata cukup sebab kawan-kawan dia pun join & another cousin pun join jugak. Ok lah. 

Dah add into cart semua, time nak bayar. Hoi! Nak guna credit card siapa? Mana ada credit card ni. Then si Fendi menyampuk dalam group, hoi kata guna CIMB. CIMB Master Card kad debit baru tu kan boleh guna untuk international shipping! / Ye? Kenapa aku tak tahu? / Ah, Noob gila hang. Hahahhaha so thanks to Fendi yang beritahu. Kebetulan Kakak baru gaji  masa tu boleh lah layan adik adik. Tapi dengan syarat, immediately bayar. Kalau tak nanti barang sampai aku let go. Hahahha. 

Then masukkan je nombor atas kad debit tu, lepas tu nama on card tak tahu sebab tak macam kad kredit dah ada nama siap-siap. Jenuh pulak call CIMB. Then CIMB kata masuk je nama penuh macam dalam IC. Dan I punya kad dah buat siap-siap haritu untuk international shipping so tak perlu nak activate lagi dah. 

Dan akhirnya, berjaya. 

Rasa nak melompat bila tengok shipping progress *biasalah, jakun tak pernah buat payment untuk shipping from oversea. Kalau dekat Lazada dan yang seumpamanya tu tak aci lah  :P* 

Finally, less than a month....taraaaaaa~~
Siap dapat free gift oi sebab dia kata dia lambat


Tak dan dan terus pakai tapi frust sikit lah sebab shade dia still pink yang Frick n Frack tu. But then Ayong kata yang dia pakai tak jadi pink pun. Pelik lah kulit you. Tapi beeper puas hati. Dah la matte. Tahan lama. Hazab sikit lah nak cuci kena guna makeup remover. Setakat acah acah basuh dngan air, tak sah solat kau karang.  Kaler pun cantik so okay, puas hati. Yang free gift tu berupa lip gloss. Okay lah Ayong satu, I satu. Sebab haritu boleh lupa nak offer Ayong suruh choose satu untuk birthday present. Dah buat payment baru teringat. Bengang gila Ayong hahahha. Sorreeeeyyyy~~

Dah sudah, lepas ni tolong lah jangan jebakkan Kakak lagi dah oi. Tapi kalau less gila gila tinggal $2 je takpe lol. 


Adam & Birthday Present 2016

Hujung tahun ni, orang dah nak masuk darjah dua (8 tahun), awak baru nak masuk umur 7 tahun officially. Padanlah manja yakmat.

Masa bawa dia pergi IOI haritu, beria dia pujuk nak hadiah birthday dia sampai tercicir-cicir sweater lol. Pergi IOI sebab nak tukar kad RHB dan nak bawak dia tengok Moana. Sebenarnya, Makde yang nak tengok ehe. 


So sementara nak tunggu show start, buang masa lah kami ni pergi jalan-jalan. 
Tenung je lah ye. Kecik kecik dulu sebakul backhoe, bulldozer, forklift, roller, tractor and segala macam lagi awak dah ada tau

Disebabkan dia dah hafal selok belok IOI tu, diheretnya Makde pegi dekat area ice rink sebab ada kedai mainan kat situ. Alih-alih, minta nak naik dinasour. Okay lah layan. Lepas tu tak puas hati lagi, nak beli lego yang dalam bekas bentuk telur dinasour tu. Dia kata hadiah birthday, boleh lah Makde. Amboi, yang tu nak, yang dalam kedai tadi nak juga. Aiii geram juga la ni semua kau nak. 

Hah, pegi bayar sendiri. Tu, yang depan dia tu tunggu masa lah tu nak beli.

Dah tak terkira dah berapa kali naik menatang T-Rex ni

Puas hati. Birthday present 2016 katanya

Tak sempat nak balik rumah dah~

Last-last suruh dia buat pilihan. Pilih satu je. Kesian jugak tapi malas nak manjakan sangat. Dengan berat hati dia pun pilih lah lego dinasour tu. Itu pun puluh juga harga nya, nampak je macam bodoh-bodoh. 
Muka kena paksa lol

Lepas dah puas hati, kitorang pun pegi tengok Moana. Dia excited so-so je lah sebab hero perempuan kan. Hahahhaha Makde yang over suka. Lainlah Boboiboy ke, melompat lah dalam tu. 

Sebelum masuk tu ada orang buat contest, colouring, photobooth macam macam lah berkait kait dengna Upin Ipin, Moana. Beria lah Makde pujuk nak bergambar kat photobooth tu haram dia buat tak tahu je. Tak nak. Jenuh pujuk tak nak. Nyampah  betul. 

Last-last, balik je lah~



Lady Driver : First Time Service Axia 5000KM

Hye. 
Sekejap je dah tiga bulan. 
Dah nak kena service dah Halilintar tu. Sedang elok tiga bulan, sedang elok 5000KM. Pandai. 

So dah planned dah nak balik hujung bulan ni sekali cuti panjang, service kereta, urusan bank dan lain lain lah. But then, 
But they plan, and Allah plans. And Allah is the best of planners. (Quran 8:30) 
Tiba-tiba Abah masuk ward, dah tiga empat  hari tak keluar keluar, demam pulak tu, so minggu lepas balik lah juga I. Masa tu mileage dah sampai limit 5000KM, dah call service centre dia kata kalau lebih sikit takpe, by the time balik kampung nanti mesti dalam 5200KM++ gitu. 

So Jumaat malam tu whatsapp lah SA kereta haritu. Ingat dah nak service dekat Selayang tapi esok pagi call service centre Temerloh buka half day dan tak ramai orang, boleh walk in. Apa lagi, terus bersiap balik kampung. Cuci kereta dulu. Karang malu hantar service kereta kotor buruk perangai perempuan ni. 

Because Temerloh adalah merangkap kampung halaman, maka tak susah pun nak mencarinya. Gigih lah kakak masuk lorong nak service tu dah la parking parallel (matilanak tak reti reti parking), jalan sempit pulak tu. Dah tu berebut dengan brader yang tukang service tu, dia pun nak park juga hahaha.
Inspection
 Tinggal kereta, masuk jumpa SA, isi form semua then pergi tempat menunggu.

Kuih, air. Sila sila, buat macam rumah sendiri

Tomy surprise, centre ni siap sedia air, kuih, tv, sofa eh eh macam masuk rumah pulak. Jakun sekejap. Maklumlah first time. Beria tau tanya housemate, family semua like "Oi korang pergi service kereta dapat macam ni tak? Lol" Siap ada cookies Perodua okay. Terkagum kagum kejap. Percaya tak? 

Perodua Cookies. Believe it or not? Believe it. Kakak tak tipu.

Tapi tak dan nak feeling lama lama SA dah panggil. Dah siap! Ehhh? Setengah jam pun tak sampai hahahhaha. Pergi bayar, kena RM32 sebab tambah shampoo wiper, battery terminal protector & injector cleaner which sepatah haram pun I tak tahu apa hahhahaha. Tak kisah lah oi, janji service di pusat service yang sah.

Settle bahagian pertama
Tunai.
Macam mana lah tak cepat service, kalau dah satu hala balik pun dah 150KM++, balik Kajang lagi, pergi Putrajaya lagi~
Oh ya, nak bayar guna debit pun boleh kalau kat sini.

Labour charge is FOC. Next, service 10,000KM baru tukar minyak hitam. 

Dah sudah, gerak ambik Kaklong & anak-anak, pergi makan tepi sungai & gerak ke hospital. 
Alhamdulillah, lega nak gerak pergi balik hospital sana sini sebab dah service. The feeling selagi tak service tu macam kan "Alamak, apa jadi kalau tak service? Nanti bunyi2 ke, nanti rosak ke, nanti meletop ke. Over sangat paranoid kau dah kenapaaaaa"

Bagi yang tak tahu nak service kat mana tu, selak je lah buku service & warranty booklet yang kau dapat masa beli kereta tu. Adalah dalam tu ha macam ni:-
Pahang



Okay, next service will be on March next year.

Jibril

Plan asal, Fendi nak belanja sempena birthday dia on last October tapi banyak sangat hal, delay sampai lah ke last night. Yang paling kelakar, ada satu weekend tu semorang tak kemana pun. Sebab mula-mula I nak pergi Sports Day Adam sekali Year 1 tak terlibat hek eleh. End up, abang sefamily pergi tido Puncak Alam, I dengan Ayong marathon drama korea. Duduk lah rumah diam-diam. Isnin esoknya, baru lah tahu dengan si Fara Fendi pun duduk rumah tak buat apa. Boleh terlupa. Kalau tak setel dah kot. 

So nak jadi cerita, birthday Ayong December 5th. Terus Ayong tuntut suruh belanja makan. Nak DipnDip katanya sebab nanti ada orang cafe tu datang nyanyi happy birthday lol. Lepas bincang2 okay lah, pegi makan dekat Jibril. Jibril ni konsep nya ala ala bar lah konon. Tapi, non-alcohol, semua halal takde makanan minuman memabukkan, so okay lah. 

I pulak memang tak berani nak drive tempat tempat havoc & malam pulak tu, memang tak laaaa. Paksa budak2 ni ambik. End up, Fara datang dengan tunang dia ambik. So nak lalu ikut Kg Melayu Subang, boleh nya terlepas simpang sampai ke Sungai Buloh hahahaha. Dah pukul 9 lebih baru sampai, order & tunggu Ayong ambik Fendi sampai. Borak2 wefie wefie, makanan pun sampai. 

Kitorang try butterchicken. Okay. Lima enam suap pertama I okay, sedap. Tapi lepas tu cannot go dah. Sos dia manissss! Terasa sangat susu nya. Kalau salty sikit sedap. Muak sungguh, jenuh nak habiskan. Tapi budak budak ni suka benar. Siap mintak extra sauce. I, satu mangkuk sauce pun tak habis. Lul. 

Kat dalam dia ni gelap sikit, jenuh la berflashlight pulak nak bergambar. Ni pun lepas dah edit. 

Gigih bukak flashlight



Set Butterchicken & FishnChip


Dah sudah makan tu, konon nak gerak ke DipnDip The Curve tapi lepak jap depan Jibril ni makan aiskrim. Sedap gila. Memang kayalah tokey dia ha Sangkaya ni.

Then gerak ke Curve satu kereta je. Google kata DipnDip tutup jam 1 pagi sekali sampai sampai jam 11pm dah tutup. Hahahhaha nasib awak lah Ayong, tak dapat lah nak celebrate. Nak tunggu dapat kumpul lagi kemain payah sorang2. Staff tu suggest suruh kat Bangsar tutup jam 1 pagi memang tak la oi esok nak kerja. So diorang hantar I balik, dan bersurai.

Cousins.

Anxiety Attacks

Sekejap nak bebel. 

So, my colleague went to travel for about two weeks & I have to cover her works, by hook or by crook. Actually tak ada masalah pun. I deal with supplier, she deal with clients. So mana nak tahu client dia yang satu ni very fussy & omg kau sabar kejap boleh tak? Semua benda nak cepat like petik jari dapat. Gila lah. Hari hari call call call, orang dah explain procedure pun dok call lagi. 

So semalam, baru satu hari I take over kerja dia. Petang tu lepas confirm dengan supplier, I called lah dia sebelum turun kereta. Sekali dia punya bebelan, omg sabar je lah aku. Lama gilaaaaa bebel apa benda entah banyak tak masuk kepala I. Kau sabar lah kejap semua benda tengah on process kot. Orang macam nak gila hari hari chasing supplier, tak payah lah nak push sangat. So I jadi macam trauma sikit lah dengan client sorang ni. 

So tadi pagi dia call tapi masa tu tengah busy buat kerja lain so kejap kejap lagi lah. I settlekan benda yang dia nak semalam tu. But then, rasa nervous, cuak, panic, bimbang semua ada. Aduduuuu malasnya nak call client ni. How?? Tapi selagi tak call selagi tu lah tak boleh nak focus kerja lain karang by end of office hour karang kalau dia call lagi matilanak kena bebel panjang so better call office hour. 


So petang dah free sikit I call je. Damn, tak sampai lima minit pun cakap. Dia ok ok je takde meroyan macam semalam. What the? Aku punya macam nak tercabut jantung menahan takut & debar, dah redho nak tadah telinga ni sekali takde apa pun. Siap buat diagram, list date & description bagai punya lah haku nak explain details. Buang masa je cuak cuak dari pagi. Cis. 


However, client is always right. Hadap je lah nak. Okay, debar debar tu simpan esok. Now, sambung kerja. 


Poliklinik Rajesh, Temerloh

Tiga tahun lepas, I pernah kena rhinitis & bronchitis allergy. Dia punya teruknya jangkitan tu, ubat hospital pun kalah. 

So this time, Mak pulak kena. Being me & mom, Alhamdulillah jarang kena sakit teruk. Tapi sekali kena, kau siap. Memang melarat. Mak batuk-batuk demam since Ahad. Hari Rabu dia tak boleh nak bangun so pergi klinik KK dengan Abah. Mula mula pergi hospital tapi usually masuk Emergency then staff sana kata kalau tak berapa nak emergency punya kes ni better pegi KK (Klinik Kesihatan) sebab ubat sama je dan tak ramai orang. So Mak pun pergi. 

Khamis malam I called lagi, katanya dah pegi Klinik tapi tak larat. Then Abah pun lemah lutut - biasalah dengan kencing manis, darah tinggi, jantung, saraf & macam-macam lagi. Memang kaki tak kuat tapi kali ni sampai tak boleh bangun I risau juga, so okay lah Jumaat pagi balik. 

Ahad Mak kata nak pergi klinik swasta, SIL cadang pegi AsSalam. AsSalam tu I pegi dekat Bangi last time kaw kaw mahal oi. Dekat RM100 sebab malam gamaknya masa tu dah dekat pukul 12malam tapi berbaloi lah dapat 2 hari MC padahal demam biasa je.

Tapi kitorang choose Poliklinik Rajesh, kaklong selalu bawak Fia neb kat situ & I pun pernah juga buat treatment kat situ memang serasi.

So alang-alang Mak nak pegi, Abah pun nak ikut sekali sebab usually hospital atau KK je sebab memang bergantung dengan ubat. Tapi for me, kalau sakit yang tak melibatkan regular checkup ni moh la kita ke klinik swasta. Sebab Mak pun memang akan ada appointment checkup for darah tinggi macam tu every few months.

Sampai-sampai Poliklinik Rajesh, orang ramai tapi dah call dulu sebab Ahad takut tak bukak tapi buka half day. Pukul 10:30 pagi baru gerak dari rumah, dekat dekat 11:30 pagi sampai. Ye lah, I kan amatur driver. Kokokoh.

Lepas register dalam setengah jam doctor panggil. Alah alah polite nya lah doctor. Doctor Indian, muda lagi sopan benar cakap slow je sampai I suruh cakap je kuat kuat sebab Abah tak berapa dengar. Suruh doctor bebel sikit jangan minum ais, jangan minum air banyak etc. 

Last-last dua dua kena amik neb sebab Mak batuk teruk & Abah semput. 

Bill? Beratus jugak la hahaha tapi I puas hati  sebab Mak pun puas hati sebab dia kata kalau pergi KK doctor tak check beria pun, jangan kata nak neb, takde nya. So ni check beria lah sekali dengan buku KK Abah doctor check kata ada inhaler yang doctor patut bagi tapi tak bagi & explain kenapa kena pakai inhaler tu semua, bila & apa fungsi dia. Memang puas hati sangat sangat. 

Kemain mak kata amik gambar nanti nak hantar kat group whatsapp kawan-kawan dia. Kemain yaa banyak pulak group nya sekarang~

Sama lah ni macam I dulu kena pakai benda ni sampai nak termuntah-muntah nak keluarkan kahak punya pasal.

Lepas dah balik tu, pergi makan dekat kedai kawan Abah, pakcik tu lagi kesian, kidney failure, siap bertebuk dekat leher tapi selamba makan nasik lemak dengan teh o ais. Hahahah takde ke nak pantang dah.

Apapun, semoga ubat tu serasi lah & Mak Abah beroleh kesembuhan. Aminn..


Damansara - Cheras, 4 Jam!

Hahahaha bodohnyaaaaa~

Haritu, kena ambik document penting dekat Cheras. Despatch office tak free, benda tu I nak pakai urgent. Nak naik Grab macam malas then macam acah-acah nak try drive masuk KL. Lagipun working hours, mestilah tak jammed ye tak? Tak sedar kerja berlambak dekat office ni.

So pukul 2:30 petang gerak lah dari office. I punya handphone boleh pulak data problem masa tu so gunalah handphone office. Buka waze. Sekali lain macam sangat waze dia. Before masuk Tol Bukit Kiara tu, berenti sekejap dekat Petronas check waze lagi. Then gerak lah. Dia suruh ikut laluan Tol Pantai/Lebuhraya ELITE ke mana entah sok okay lah dah lalu tol topup touch n go bagai. Sekali entah macam mana waze terbengong bengong, I tersasar masuk Bangsar! Hahhahah gila engkau! Tak tau arah dah ni, cuak jangan cakap lah sebab kereta banyak & sesak masa tu.

So berenti lagi dekat petrol station cari cari arah. Pusing balik pun tersesat sesat. Sampai lah menghala Damansara balik. I dalam hati berkira kira ni nak balik office ke atau pegi ambik jugak document tu? Last-last okay pegi je lah, entah pusing ikut mana entah, rasanya lalu NKVE semua ke apa entah memang huru hara lah cerita dia. Dah sampai area office client tu boleh pulak terlepas simpang, satu hal lagi nak pusing lagi. Memang huru hara betul. 4:30 petang sampai office client. 2 jam dah situ.

Dah sampai office orang tu, termasuk lane season parking pulak dah. Dah la takde guard situ, nak kena reverse satu hal! Ya Tuhannnnn manalah reti nak reverse oi. Benda paling tak pandai sekali adalah reverse & parking bontot. Tak suka betul. Time orang lain buat senang, time haku rasa hazab betul. 

Slow slow reverse keluar then dapat lah parking. Lama pulak dah dekat office orang tu. Sekali masa nak balik pun sama, lalu depan area Dataran ke mana entah, terlepas simpang, rasakan lah jammed gila time orang balik kerja. Memang sesat barat okay petang tu. Waze pun dah tak ketahuan arah. Sekali nya time time tu lah minyak tinggal 2 bar. Kau rasa? Ye, dengan panas terik petang tu maka off lah aircond nak jimat minyak punya pasal. Sanggup bersauna okay dalam kereta. Hahahhahaha gila betul. 

Last last 6:30 petang sampai office. 2 jam. Total, 4 jam. Ni kalau balik kampung, dah boleh lajak sampai Kuantan siap makan nasik ni. Hahaha sakit kaki, sakit kepala, sakit badan jangan cakap lah. Dengan kerja tak siap lagi nak kena stayback. Nak menangis pun takde air mata nak keluar hahahhaha.

Next weeknya beli phone holder untuk nampak clear sikit waze. Alhamdulillah lah beli benda tu, haritu hantar Ayong ke Bangi & balik Kajang sesorang malam tak lah sesat sebab nampak route kat phone tu. 

Even so, itulah pengalaman mahal,pengalaman pertama sesat barat tengah KL. Yang mujur tak masuk segitiga KL je hhahahaha. 


Lady Driver : Scratch Lagi

#Throwback

Sebelum balik kampung cuti Awal Muharram haritu, ngam-ngam kereta keluar dah sebulan, ngam-ngam hari Jumaat, lagi sekali bergesel. T____T Pedih betul hati rasa. 

I park secara depan, bukan masuk bontot dulu. So actually dah okay parking tu sebab sebelum ni pernah parking row yang sama Alhamdulillah takde masalah pun. Sekali haritu tempat parking tu sebelah rumah sampah, dan petak parking sebelah I tu sempit sikit, kalau compact car memang cantik lah kalau park situ. 

Nak jadi cerita, hari Khamis tu memang I tak keluarkan kereta sebab kena pergi Subang Jaya dengan Embassy dekat KL so naik Grab je malas nak drive. So adalah kereta I dont know, macam kereta sedan yang panjang parking sebelah I. Dah la sempit, memang ngam-ngam je dan terkeluar sikit depan nya tu. 

Pastu I nak keluar stucked. Sebab belah belakang tu, taxi parking tepi jalan. I kedepan kebelakang dekat 15minit kot, tak lepas-lepas, sekali bila nak masuk tersalah pusing, zraaaapppppp I rasa macam kena kereta sedan tu tapi takde bunyi compared to first time bergesel haritu memang sakit bunyi dia. 

So I turun tengok macam takde apa, I tengok kereta sedan tu pun macam tak nampak kena gesel, so okay lah. Mintak tolong brader kedai runcit alihkan. 

Dia pun bukan main pulas kiri kanan depan belakang. Hmmmmm memang patut lah I failed terok. 

So bila dia dah keluarkan tu, baru lah perasan. Tudiaaaaaa~ Terbaik punya calar. Sampai terkopek cat kau. Terkopek hati rasanya. 
"Menangis hati ini, ku juga bersimpati~"

Habis nak buat cemana, biar je lah. Then pergi isi minyak. Lepas dah isi bila I drive balik tengok tengok minyak tak naik. Hoihhhhhh stressnya pagi pagi macam ni. Dengan bergesel, dengan minyak tak masuk. I pulak plan nak EL je haritu sebab Mak sakit teruk. Abah pun sama. So tak jadi lah nak balik petang. Tapi kena settlekan kerja office sikit, nak courier documents & handover ke colleague. Alhamdulillah lah semalam dah setel hal kat embassy. Kalau pagi ni baru nak pergi, masalah jugak. 

So lepas dah settle hal office, pergi balik ke petrol station, nasib lah sebelah office je. Mintak dia check kan masuk ke tak minyak tu. Hoih banyak weh RM30 kot. Check-check memang tak masuk pun. Cemana tah I isi sebab before-before ni boleh je. 

So bawak kereta pegi isi balik, dah terparking kat pam kuning, biasa isi hijau, hah lantak lah janji berisi minyak. 

Okay checked. Lega satu hal.

Patah balik rumah, ingatkan nak tinggalkan note untuk kereta sedan tu sebab I rasa bersalah lah kot entah ada calar ke sebab tadi tengah nervous tak lah tengok beria, tengok tengok macam tu je rasa takde apa. 

Sekali bila dah patah balik, kereta tu pun dah takde. Hmmm takpe lah kot. Nombor plat pun tak ingat dah masa tu so I just hope & pray kereta dia okay je lah. 

Mula mula pedih & lara jugak lah rasa down. Fikir fikir kenapa Allah bagi ujian ni ngam-ngam sebulan? Entah, belum dapat fikir lagi tapi at last Alhamdulillah, pujuk hati, duniawi je takpelah, nanti ada duit lebih cat lah balik huhu. Yang penting, fokus sekarang nak balik kampung. 

Lepas tu, call mak & gerak balik kampung. 

Lady Driver : Tayar Kena Paku

Tak sampai dua bulan lagi usia Axia Halilintar ni tapi dah macam-macam pengalaman kot.

Terbaru, balik cuti Deepavali.

Last day cuti tu, malas betul nak basuh kereta karang penat lah nak drive lagi, jammed lagi (konon nya lah) so keluar lah pegi cari carwash sambil-sambil beli barang, isi minyak semua. Then dah settle semua tu pegi lah satu carwash ni kawasan dia macam tapak pasar macam tu kot sekali tak dapat nak basuh kat situ sebab penuh & brader tu pun macam tak bagi tunggu sebab lama sangat. So gerak la cari tempat lain. Bila gerak tu rasa macam ada langgar something tapi tengok belakang macam takde apa so abaikan je lah.

Masa kat car wash yang basuh tu, brader yang basuh tu bagitau tayar kena paku. I punya lah berderau derau terbangun dari seat! Dah nampak icon duit melayang layang je ni. Habis lah. Sekali ada brader yang datang basuh basikal dia tengok & bagitau ni takde apa ni, tak kena tiub & tak rosak tayar. Pegi kedai workshop depan dekat simpang tu, nanti dia tembak & tampal. Dia akan charge RM5 je (Wah siap bagitau harga) Tapi ni kalau kena macam ni ni, jangan tarik sendiri paku ni nak buang kalau tak keluar angin nanti.
Nampak? Besar punya paku duduk tercucuk tepi tu 

So I pun dah tak tentu arah masa tu. Dah la sorang sorang. Takpe, cool. Brader yang inform tu pun nampak boleh dipercayai sebab dia cyclist so dah macam macam pengalaman gamaknya. Then brader car wash tu pun sama. Agaknya bapak la kesian nya tengok muka I blur pucat terkejut nak menangis semua ada. Takpe, tunggu kereta settle then gerak gi workshop.
Yang macam ber ribbon tu lah yang dia tampal

Yang kerja tu Bangla so I panggil dia tengok, dia kata tampal je ni. So dia pun buat la, tarik paku tu then letak macam air sabun apa entah, tampal dengan getah hitam. Alang alang I pun suruh dia check & masukkan angin sekali. Nak charge pun takpe. Tapi Alhamdulillah dia charge RM5 je. 

I pun slow-slow balik rumah, risau jugak lah kan. Lepas tu waktu malam tu bila dah sampai KL sekali lagi mintak cousin I tolong tengok, dia kata ok cun je then lega lah. Semoga bertahan lama lah tayar.


Lady Driver: Drive Sorang Balik Pahang - Highway LPT

#Throwback

Minggu Cuti Awal Muharram.

30 September, 2016.

Memang planned nak balik. 
Dua tiga hari sebelum call Mak, tak sihat. Batuk-batuk.

Plannya nak keluar office awal dalam pukul empat atau lima macam tu sebab I tak familiar jalan, nak keluar susur Jalan Sungai Buloh-Kepong tu bukan senang (for me lah) sebab dari lane paling kiri nak masuk lane paling kanan atau second kanan macam tu.Dengan motor bagai, harus nya cuak.

KL To Pahang 
Lepas call mak tu, pukul 10.30am, dengan Bismillah & Doa (Bersama calar di hati kakakakah), gerak lah balik, ikut tips gila gila nih. Straight je duduk lane tengah (tips dari housemate sebab yang sorang tu nak keluar tol termasuk ke UIA huhuhu menangis kalau I kena gini) dari SD sampai ke Gombak hahahaha, takut termasuk lane nak pegi UIA/Ampang.

Lepas keluar tol, kereta boleh tahan banyak, laju laju pulak tu. Cuak nya la nak oi. Siap-siap on bluetooth hp dekat kereta then sampai Tol Gombak terbrek kuat masa nak masuk Smart Tag, meluncur handphone jatuh ke tempat letak kaki seat passenger, sebab letak kat seat sebelah. Ha lantak kau lah duduk lah situ. 

Turun bukit nak masuk terowong genting tu cuak nya Ya Allah, slow-slow je dalam 70-80kmj (kot) duduk lah dekat lane tengah (macam kaklong pesan supaya tak rapat sangat ke divider). Dah masuk terowong Ya Tuhannnnn ada pulak lori duduk sebelah kanan, laju pulak tu. I dengar ada bunyi honk tapi tak tau sapa honk sapa. Takutnya rasa macam nak tersagat ke tepi sebab lorry besar hoi lepas tu I tak bukak pulak lampu, gelap, pening kepala rasa. Nasib lah tunnel tu tak panjang weh. 

Bila dah kelua tu, turun bukit lagi. Cuak lagi, slow lagi tapi Alhamdulillah lah thanks you LPT sebab letak macam apa benda entah bumper kecik kecik kaler merah tu. Ke bukan panggil bumper? Alah benda garisan berbonggol tu to prevent orang terbabas kot sebab bila ada benda tu kan macam slow sikit kot tak kang melompat kereta. 

So bila dah sampai ke Tol Bentong tu syukurnya Ya Allah sebab most jalan lepas Bentong dah takde bukit bukau corner baring segalah dah. Kereta pulak masa tu memang clear habis. I pun apa lagi, melaju lah kan. Sekali sampai kat Lanchang, ada accident tapi hala ke KL. 

I pulak masa tu laju, dan dan lah kereta kat depan tu, Naza Sutera ke apa benda entah, slowwwwww gilaaaaa 40kmj ke 60kmj entah. Mula mula ingat dia tengok accident tu. I punya lah terbrek brek macam nak gila, takut nya Tuhan je yang tahu. Terus teringat brek 3 saat, lepas, break lagi tapi tak teringat nak tukar ke gear 3 dulu. Sekali bila dah lepas tempat accident tu pun, eh eh dia slow lagi. Nak kat bercinta macam ramai dalam tu. Kau nak makan angin bersiar siar pun lain kali boleh tak bang oii? Belakang aku ni lorry, takut lah tak suka duduk depan lorry atau belakang lorry. Nak potong tak berani kereta belah kanan banyak hahahahaha. 

Sampai satu tempat tu,  belakang clear, potong lah apa lagi, terus straight sampai lah keluar tol dekat rumah. Bila dah keluar tol tu, moh la kita masuk jalan sempit. Tak suka betul jalan dekat situ sebab satu lane tu sempit kalau selisih lorri ke bas memang I rasa kecikkkkkkk je. Tapi ada improvement sikit lah, dah boleh bawak 80-90kmj jalan tu. 

Sampai sampai simpang nak masuk kampung dalam 12:40pm macam tu. Eh ehhhhhhh 2 jam je? Hahahhah  laju woi! I bajet 3 jam sebab first time kan. Lepas tu singgah kedai, sampai rumah dekat-dekat pukul 1pm. Wooooo. 

Alhamdulillah, selamat sampai.
Speechless sebab berjaya bawa sorang balik kampung walaupun luka tercalar ada lagi uhuk


Lady Driver: Drive Sorang Balik KL - Highway LPT

#Throwback

Cuti sudah habis sis~

Beratnya hati  nak balik KL Tuhan je lah yang tahu.
Takut nak drive, takut jammed, risau nak tinggalkan Mak dan macam-macam lah. 

Dalam pukul 3.45pm macam tu lepas dah salam-salam Mak Abah, inform Abang & family group nak balik, on bluetooth, pasang MP3, so I pun gerak. Kereta banyak hoiiii. 

Ceritanya, orang laju, I pun laju, orang tak slow, I slow hahahaha dah macam apa slow gila time kat corner. Lantak lah, yang penting I tak lah slow nak mati sampai 40/60kmj (ada okaaayyy) dan duduk lane kiri, nak potong, sila ke lane kanan. Paling paling pun 70kmj, dan paling laju pun tak lebih 120kmj. Okay apa kakakakkah. 

Sekali bila dah melepasi laluan yang hazabedah tu (Bentong ke Genting Sempah), phew Alhamdulillah tapi nak ke Tol Gombak tu pun boleh tahan laju turun bukit dia, laju weh, takut I. Jam jam tu jugak lahhhhh Abang call nyaaaa. 

Tidak la I nak menjawab nya  kan. 

Tapi! Luckily Alhamdulillah sebab connect bluetooth handphone ke kereta, bila 3 kali ringing, dia auto answer, wahhhh! Mak sukaaaa~ So I tak sentuh handphone atau apa apa terus ke cakap. Loud & clear!!! 

Kesahnya, SIL tertinggal handphone & susu Adam pun tertinggal, sebab I tak gerak lagi masa tu so I bawakkan nanti jumpa kat mana-mana.

Sekali masa Abang call tu dia tanya kat mana, I kata dah nak sampai Gombak, tapi masa tu dah start jammed sikit, biasalah tu, dalam 2KM kot slow gila nak sampai ke tol. Abang terkejut kata hah? lajunya! I tengok jam erkkkk 5:30pm. Plus minus dalam 1jam 45minit sampai Gombak? Woi! I pun terkejut hahahahah. 

Eeee nak masuk lane kanan untuk Smart Tag, risau betul orang tak bagi masuk hahahhaha. Tapi lepas dah masuk tu dia punya jammedddd, lama betul, slow gila sampai lah ke Bt Caves terus jammed. Naik & turun bukit, belakang I pulak lorry, rapat pulak tu. Nak menangis rasa. Takut tersalah tekan minyak atau brek, mampos I karang. Dah la jam jam tu nak terkencing nya bagai. 
Hmmmm

Orang tak biasa jammed. Fokus berganda-ganda. Kang mana tak perasan motor cilok, dengan orang depan nak masuk lane nya tak bagi signal or I pun tak perasan, nasib tekan brake, kalau tekan minyak? Nauzubillah. Jammed sampai lah Taman Layang-Layang, hmmm standard lah tu. Lepas pada tu clear, sampai rumah dalam 6:30pm. Baca whatsapp Adik kata Abah kena hypo pulak tak lama pastu, buatkan air gula, sampai rumah call Mak Alhamdulillah tahan sikit lah hypo Abah tu, tak perlu bawak hospital. 

Then, Alhamdulillah, Thank You Allah for the journey.



Semangkuk, Batang Benar, Nilai

Pernah dengar tempat makan viral Semangkuk? Location - Batang Benar, Nilai.
Memang aneh betul nama dia. Semangkuk?

Dah lama tahu, tapi baru last week tiba tiba pergi. SIL yang tetiba Eh Jom pegi Semangkuk Batang Benar? Amboi meriah benar weekend. Semalam ke Sungai Congkak, harini jogging ke Saujana Hijau & petang ke Nilai. Sebabkan Nilai-Kajang tak jauh pun, about half an hour,  maka moh la. 

The most popular Kelapa Lemon Laici is a must! Sedaaapp! Tapi kalau masam sikit lagi would be nice kot! 
Ini dia Kelapa-Lemon-Laici
Medium size, bapak gedabak
Medium price around RM5++


Close up sikit
Mine. Mee Bandung Tulang.
Mee Bandung dia very recommended oi!!! Sedap gilaaaa!!! Baru rasa kuah sikit terus macam ouhhhh sedap nyaaa! Daging pun lembut!


Abang order Mee Bandung Gearbox Kambing. It cost around RM15-RM20 if not mistaken

Ye tak salah baca, gearbox kambing!! Huih sedappp~ Siap straw dibaginya ha sedut la pepuas!

SIL order laksa. Actually nak order laksa claypot special. Ada udang & ikan tapi sebab ikan habis so order laksa biasa. But unfortunately, erm, cannot go. Kuah dia tak menepati citarasa like penang laksa so tak termakan pun. 

Anak anak pulak makan Nasi Kukus Ayam Dara, gerai sebelah sebelah. Sedap betul ayam, sambal & kuah dia! Ayam juicy & sedap buat ratah dengan sambal.

And not to forget, pisang cheese dia! Tolong laaahhh, bapak eh sodapnyaaaa~ lain dari yang lain, recommended!

Kalau nak pergi, waze/google je Semangkuk Batang Benar, insyaAllah sampai lah. FB link: Here


Lady Driver : Kegelabahan Yang Tak Dapat Dibendung

I couldn't agree more bila orang condemn lady driver. Sebab I am one of the kind. Hahahaha.

Kesahnya, petang tu hujan. Dari lepas asar like that. I dah menggelabah lah sebab Alhamdulillah since balik dari kampung & start drive pergi balik kerja tak hujan, jalan clear & I'm happy lah kekdahnya.

Sekali bila hujan, mula dah dia. Macam mana nak parking nanti, macam mana nak balik drive hujan hujan ni and so on.

Sharp 6, officemate pulak Eyh you tak nak balik lagi ke? Sebab gelabah tak nak kunci office I terus balik. Masuk masuk kereta start engine, wipe cermin & relax jap on aircond, radio sekali ada kereta tunggu kat belakang nak masuk parking. Aiseh. I ni tak nak la orang tunggu lama kang serba salah, maka terus keluar parking.

Alhamdulillah smooth je sampai lah dapat parking. Remember, jarak rumah dengan office naik kereta 2-3 minit je lol. Kalau jalan sempat lah berpeluh 15minit. Minyak kalau penuh gamaknya kalau setakat ulang alik ofis rumah 3 bulan tahan kot hahahaha.

Sekali bila dah parking, guess what!!??
Dah parking kat rumah baru sedar side mirror tak  bukak!!!!

Hahahahaha tergelak sendiri. Hoi gila kau bawak kereta tak bukak side mirror. Bahaya gilaaaaaa.

Nasib lah dekat je ha. I pelik jugak kenapa nya signal terang sangat ni? Kan Axia punya signal ada kat side mirror jugak kan. So itu lah. Kalau dah melekat kat tepi muka mau tak terang?

So begitulah ceritanya typical lady driver. Yang mujur tak bukak side mirror, haritu balik dengan Abang, ada lady driver bawak BMW tapi pintu driver tak rapat. Heran gila kitorang. Alangkan Axia cenonet ni pun ada sensor berkelip kelip kalau tak rapat pintu, ni pulak BMW baru? Dia tak sedar ke cemana? Tengah highway oi, seram kayyy. Laju laju karang buatnya terbukak pintu tu, tak ke arwah kat situ? Nauzubillahhhh.

Hadoi makkkk. So tu lah tak berani cerita kat family group takut mak risau huhu. Dah tu parking bawah pokok terisau risau juga. Tak apa lah, doa banyak banyak moga Allah lindung perkara perkara buruk. Aaminnn..

P/s : Nak kena buat checklist before and after drive ke cemana ni? Huhu.


Pau Cendawan

Sekarang kan viral pau cendawan. 

Alah pau yang luaran dia memang sebijik sejibik rupa cendawan tu, siap bertangkai bagai. Inti dia sos carbonara macam spageti tu. I pernah lah surf cara membuatnya. 

So balik masa jaga Abah warded haritu, teringin gila. Google google tengok FB, takde yang available. Yang ada pun masa tu dia bukak kedai dalam 3:30petang. I balik hospital masa tu pukul 2, nanti petang lepas asar nak keluar hospital semula. Tapi sebab nakkkk sangat, so dalam pukul 3 tu sanggup tunggu depan kedai dia. Pakkal semua frozen, kalau dah siap kukus, tak la kelam kabut sangat. So tunggu punya tunggu dapat lah. Balik, terus kukus & bismillah...
RM5 untuk 3 ketul.
Murah, tapi kalau inti dia tu banyakkan lagi confirm tiap kali balik I repeat.



Achievement Unlocked : Highway LDP

Kakakkaah kau semua nak "achievement unlocked"
Well, kasi chance lah sikit dekat Kakak.

So haritu, Jumaat, Bos bingit bingit suruh pergi Putrajaya settelkan hal office. I pun okay laaaahh I pergi lah nanti Isnin. Alang alang kita balik Kajang lah  sebab dah dekat yakmat dah dengan Putrajaya nya pun. 

Berbekalkan waze (dan semalam dah pergi Taman Saujana Hijau) so tahu lah jalan nya nak sampai ke simpang Putrajaya tu, ikut waze, jalan tak sibuk, kereta tak banyak so easy je lah nak sampai ke KDN. Sekali sampai sana takde parking, pusing dua tiga kali tak dapat dapat, last pergi Immigration dulu. Immigration is so bae. Luassss yakmat banyak ruang. 

Dah setel Immigration, patah lagi ke KDN, still, takde parking, last last I parking tepi jalan je, puas berdoa tak kena clamp atau saman. Lepas dah settle, Alhamdulillah.

Hey orang government ni memang tradisi eh kalau hari gaji je ada jualan jualan? Be it anywehere, KDN Putrajaya ke, KDN Jalan Duta ke, memang ada. So apa lagi, nampak brader western food ni bukak booth, then I pernah beli food dia last time, and it was soooo sedap! Maka moh la kita repeat.

Lasagnaaaaa. Baru ingat nak beli this week balik kampung tapi sebab dah dapat, so okay tak yah dah. Alhamdulillah.

Shepard Pie. Kentan dia tebal omnomnom!



Perut tengah lapar, makan panas panas, nikmat betul. Alhamdulillah. Dah habiskan satu tu, jom balik.

Ok, now nak balik Damansara how? Tengok waze dia tunjuk ada few jalan. Dulu I selalu ikut MEX kalau balik, Nak ikut SKVE pun macam okay, sekali entah macam mana termasuk ikut LDP, dah lalu Puchong pulak. Apa ni? Omg.

Ah ikut je lahhhhh sampai lah jumpa mini penang bridge tu lega lah dah dapat yang tu. Then straight je lah sampai lalu ke KJ, OU jumpa tol LDP semua.

Finally, arrived. Alhamdulillah..


Lady Driver : Soalan Bodoh Pasal Gear

Abang pernah ajar, kalau dekat corner tajam atau turun bukit kena guna gear 3 (kereta auto). Supaya lebih terkawal kereta dekat corner & paling laju pun kalau pakai gear 3 dia boleh pergi setakat 100kmj.

Dan kalau naik bukit atau potong pun guna gear 3 untuk lebih pickup.

#Throwback

Abang pernah ajar gear N, gear 3 masa mula mula dapat kereta.

Masa dia ajar tu I was soooo damn blur sebab first time drive. I drive, tapi dia yang handle stereng, handle handbrake I just press minyak je hahahhaha. So bagai di angin lalu je lah ajaran dia tu. Ibarat mencurah air ke daun keladi gitu. Lalu je terus jatuh hahahah.

Tiba tiba bila nak balik Pahang I sangatlah gelabah teruk sebab semua orang risaukan I pasal corner turun bukit lepas terowong genting sempah tu hmmm hmmm, so I pegi whatsapp Abang, reconfirm balik gear 3 ke gear N nak turun bukit. Lepas tu dia kata kalau tak break paling laju pun boleh pergi 100kmj gear 3 tu. 

Dan jangan sesekali guna gear N sebab takut I tak pandai nak balance kan. 
Tsskkk, why lah so susah bawak kereta? T____T

Lepas tu I pergi tanya soalan bodoh : Oh tapi gear 3 tu pun boleh brake kan? 

Kau dah kenapaaaaaaaa?? Like hellooooo takde soalan lagi bodoh nak bagi? Hahahahaha. Nasib baik Abang melayan, ye kan je. Hahahaha. 

Nak balik Pahang. Kena balik sorang. Kalau tidak, sampai bila-bila pun tak pandai hoiiii T__T

I is tengah stress kerja ni tu yang mengarut ngarut tu sebab bengang staff dulu yang berenti takde handover apa benda kasi I. Benda tu mula mula I in-charge lepas tu boss suruh budak baru masuk tu lepas tu budak tu berenti macam tu je apa pun takde handover like pissed off gila perangai. Lepas tu I pun blur blur pegang document apa yang ada je lah then sekarang client bising kata company takde bagi original document. Haih annoyyyinggggggg!



Taman Saujana Hijau, Putrajaya

Imran & Adam request nak jogging hujung minggu. So Abang & Akak pun bawak la ke Taman Saujana Hijau Putrajaya. I mula mula nak join on Sat, tapi terlambat sampai sebab bersiar-siar di pagi hari tengah KL. Hahahhaa.

So Ahad pagi tu  pergi lagi. Sampai sampai OMG! Ya Allah cantiknyaaaa!! Hijaaaauuuuuu. Kalau pergi lepas subuh mesti lagi syok ni. Next time maybe?

Taman Saujana Hijau, Putrajaya

Warming Up

Aim your target

Get started


Shortcut. 


Aaaaa cantikkk!!

Jogging tengah longkang sambil melalak "Kau fikir kau siapa?" - Kalah Dalam Menang-


Surrender

Nak fefeeling hindustan? Golek golek taman bunga? Silakan

Cos vending machine out of service, mengamuk  nak air be like~
Patah pinggang nak oiiii dah nak sama tinggi ha

Port budak budak photoshot preconvo. Untong laaaa~

My baby wasn't in a good mood. 

Bye, See you again.

Ada jugak yang ber birthday party kay. Tak sesuai okay pukul 10 pagi dah panas berpeluh berlendir karang oi. Buat la pepetang sikit kot iye pun. Yang wed photoshot, couple photoshot semua ada lah cerita dia.

Next time will go again.