Kot ye pun tak solat, tok sah la tunjuk sangaaatttt

Selama aku kerja ni memang tak masuk ofis. Lepak site je. Dan memang tak tau rupa bentuk ofis camana pun. Pastu a friend of mine kasitau kat ofis tu kalau nak solat kat bilik meeting je tu pun agak was was lah. So better pegi petrol station sebelah ofis je. Ok fine.

Pastu tadi bos suruh masuk ofis, then aku pegi la. Waktu lunch, lepak dengan akak akak melayu yang dari pandangan mata kasar memang baik lah. Takde lah sosial apa pun. Fun & funny. Tudung pakai so ok lah. Lepas tu, aku saja lah tanya nak solat macam mana dan kat mana. Tiba tiba one of them cakap "Ni lagi sorang tanya. Humm...tempat solat takde (maklum lah company cina) tapi kalau nak solat kat bilik meeting macam was was. Takut orang pijak apa apa entah then kotor.  Kalau nak jugak solat dekat stesyen minyak"

Aku mula mula memang sentap ah. Pasalnya, aku memang tak pernah jejak kaki kat kat ofis, jadi boleh tak kau assume yang aku tak tau langsung takde tempat solat (eventho aku tau dari mulut orang mmg takde tempat solat). Lepas tu boleh tak kau jawab je soalan aku tanpa ada perkataan yang macam menyakitkan hati?

Eeeyyyy nak je aku sound "Oh habis tu kau orang bertahun keje kat sini memang tak solat lah?"

Please lah. Kalau nak sound orang, jangan lah nampak kita ni hina dan bodoh sangat :)

5 comments:

Lady RaRa said...

tak pa

dia dah pakai tudung nanti dia masuk syurga la kan?

almaklumlah orang melayu ni, kalau dah pakai tudung tu, mesti terus orang cop dia sembahyang, terus cop masuk syurga..

ayaa alyy said...

Lahhh. susah nyaa if nk kena solat tak de tmpt yg d sedia kan. hopefully nurul sabar yea :)

KayNisa said...

alasan je tu.. kampeni cina xde tmpt solat.. dulu sy kje ng kampeni cina.. sy request 1 bilik tuk solat. dorg bg je.. sbb dorg paham keperluan agama kita.. lg 1, kn ada sejadah... xpun beli je 1 tikar khas utk buat solat. kalau tgk kt masjid india kt jalan TAR tu.. tiap hr jumaat smpai ke atas jalan dorg solat.. xde pape masalah pun.. sumenye atas diri memasing.. tepuk dada tnya iman.. sdih kan dia boleh jawab cmtu. ckp leklok boleh je pdhl.. wat the meleis.. huheh!

Cik Bambam said...

kat opis aku nie..comp cina gak..tp ada jugak surau kecik..kira Alhamdulillah lar kan.. tp still ada yg x solat.. =.='

pegi je petrol station.. :)

De' Nurul said...

Kak Rai, kahkahkah. Laju aku pegi bukak blog lepas baca kat fb. Hahahahaa. So far, belum ada yang panas buntut. haha.

Ayaa, Takde hal. Masa lunch, sebelum masuk ofis tu boleh je pegi solat. Takkan lah kalau masuk lambat then bos nak ngamuk sebab kita solat kan? Harus aku berenti keje time tu jugak. No kompromi!

Kay Nisa, Bilik memang takde langsung. Company pun company kecik. So kita faham lah. Diorang suggest guna bilik meeting. Tapi kang diorang suka buat sepraisss!!! nak guna bilik meeting kang tengok kita tengah solat ke tunggu kita ke tak sedap lah pulak kan. Lagipun, petrol station tu tak sampai 5minit pun jalan. Lagi nak beralasan. So please!!

Aida, ah aku memang suka pun keluar pegi petrol station tu. takde la terperap sangat otak aku duduk dalam opis tu. hahahaha.