Resepi Kek Marble Kaler-Kaler

Amacam? Lawo ke tidoookkkk
Raya haritu, mak suruh buat kek. Kek biasa je katanya. Kek marble. Teringin. I was blur. Ala, mana nak dapat resepi. Line terok. Text Dato' mintak dia google kan & screenshot. Resepi dah ngam sekali tengok I takde ovalette pulak. Takut jugak karang tak jadi.

Last last, mak turunkan resepi dia. Ceeeehhhhh saja je dera I sedangkan dia ada resepi tak nak kasi. hahahhahah.

Surprisingly, resepi dia sangat sangat mudah simple yang amat tak tahu lah nak cakap macam mana punya senang. Eceh!

Bahan-bahan:-
1 cawan majerin
1 cawan gula -
1 1/2  cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil cream of tartar 
Pewarna

Cara-cara:-
Putar telur sampai kembang
Masukkan gula  & putar lagi
Masukkan majerin, putar sampai sebati
Masukkan tepung, esen vanilla, cream of tartar & baking powder. Gaul atau putar bagi sebati
Asingkan ke dalam beberapa bekas
Titiskan pewarna, gaul sebati
Sapu majerin dengan loyan permukaan & kiri kanan
Tuangkan secara selang seli adunan bewarna tadi
Panaskan oven 10 minit suhu 180c
Lepas oven dah panas, masukkan loyang berisi adunan kek tadi.
Bakar suhu atas bawah, 40 minit, suhuh 180c.


**Latest experiment:-

1. I tukar cawan to kepada mug sebab masa balik KL, takde cawan yang pesen cawan orang minum teh tu, end up resepi menjadi dan gebu gila. Kalau guna mug, kena bakar selama sejam. Suhu sama je.

2. Blend kering dulu gula tu supaya texture lebih sedap


No comments: