Kuih Bakar (Pandan)

All time favvy. Jenis bingka bingka gini memang aku sukaaaaa. Aritu dah try Bingka Labu. Nyums! Ok, kali ni yang simple gila.
Patutnya kedudukan dia ni tegak . Itu yang bila terbalik tu semacam je nampak.Tapi sedap dan tak manis sangat.  *Nakjugakmenang* 

Bahan bahan:
1 cawan air pandan
1/4 cawan gula
2 1/2 tepung gandum
2 1/2 cawan santan
2 sudu besar butter (optional)
3 biji telur
1/2 sudu kecik garam
Dua tiga titis pewarna hijau
Bijan

Cara cara:
- Masak air pandan (Rebus 5/6 helai daun pandan dengan 2 cawan air, sebab nak dapatkan secawan air pandan tu nanti. Lepas tu titiskan pewarna hijau sampai puas hati nak hijau dia jadi camana, bright ke soft ke sukatilah. Then blend daun pandan tu dengan air yang dah rebus tu, tapis amik secawan air dia) Ha detail mak bagi ni. Hahaha.

- Atau kalau darurat sangat takde daun pandan atau malas, campurkan secawan air dengan perisa pandan yang dalam botol tu.

- Lepas tu blend semua bahan lain termasuk air pandan ni sekali. Kecuali bijan

- Sapu loyang dengan minyak keliling dan dasar loyang.

- Tuang semua bahan blend tadi.

- Tabur bijan. Kak Hana kabo, letak bijan masa separuh masak. Baru lah tak hangit bijan tu. Aku? Pegi kedai sangat, bijan lupa beli.

- Panaskan oven.

- Masak 50-60 minit suhu 180. Aku selagi atas dia tak berkerak, selagi tu aku tambah masa bakar dia. Berkerak tu yang best tu.

Resepi asal : Kak Hana

Ok? Gudluck.


No comments: