Chicken Pie

Keinginan nak buat benda ni dah lama. Setahun ada kot. Tapi tak suka yang beli sebab ada mix vege. I no like mix-vege. Tasuka.

So google here and there. Dapatlah. Resepi asal here: http://www.myresipi.com/top/detail/6142

Ni kat bawah resepi derhaka aku.


DOH PIE :
100gram butter
250gram tepung gandum
1 biji kuning telur (dipukul)
Sedikit air
Secubit garam halus
1 sudu teh gula halus

INTI PIE:
1 biji kentang (potong dadu)
3 ketul dada ayam (potong dadu)
Setengah biji lobak merah (potong dadu)
1 biji bawang besar (cincang)

BAHAN UNTUK MENUMIS INTI PIE:
2 sudu minyak masak
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar sos tiram
Sedikit lada sulah (serbuk) secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (larutkan tepung jagung dengan 2 sudu besar air)

CARA-CARA MEMBUAT INTI PIE:
- Goreng kentang terlebih dahulu tapi jangan sampai jadi garing sgt, angkat kentang dan toskan minyaknya.
- Panaskn 2 sudu minyak masak, tumis bwg besar kemudian masukkn bahan2 bertanda ayam lobak merah dan kentang yg telah digoreng tadi
- Masukkan gula, garam, sos tiram, lada sulah & bancuhan tepung jagung.
- Akhir sekali masukkan larutan tepung jagung tadi dan masak inti pie nih shg menjadi pekat.
- Rasa, kalau kurang tambahlah apa yang patut
- Sejukkan inti pie (Aku tapis bagi tos minyak kalau terlebih minyak)

 CARA-CARA MEMBUAT DOH: 
- Gaulkan tepung dengan gula halus hingga rata. Masukkan telur, butter, garam.
- Uli doh tuh hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk (kalau melekat maksudnyer tak cukup tepung so tambah tepung. atau kalau tak jadi jadi doh, jadi macam serbuk breadcrumbs tu tambah air).
- Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal. (Buat nipis nipis je)
- Then masukkan dalam acuan. Tekan tekan bagi lekat elok elok.
- Cucuk dasar doh dengan garpu bagi tak menggelembung nanti bila masak. Tepi tepi pun cucuk.
- Masukkan inti. Then lapis lagi dengan doh. Cantum cantumkan dia bagi melekat, nanti bila masak tak terbukak atas dia.
-  Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak.


- Panaskan oven terlebih dahulu selama 10minit.
- Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit. Biarkan selama beberapa minit didalam oven sebelum dikeluarkan.
- Sejukkan pie sebelum dikeluarkan dr acuan pie.

Siap buk!

Gambar dari mula menguli tak de sebab tak konfiden jadi. Kang buat penat amik gambar je. hahahah.

Inti!


Dah siapkan doh, masukkan inti

Tutup dia! Hantar masuk oven

Alhamdulillah even termasin sikit dan puff doh tu tebal sikit. 

Makan sebijik pun dah kenyang gile ok!

Next time nak buat lagi. Tapi buat nipis sikit. Gudluck sapa yang nak try! Kemain gudluck kat orang. Diri sendiri buat puding karamel pun tak lepas. Malu lah sikit. Hahahhahah.




No comments: