Nasi Ayam (So Tasty + So Easy)

Last march, first trial masak nasi ayam yang marveles! Simple gila. Tak tau masak pun komfem jadi punya lah. Janji, lidah berfungsi dengan elok nak rasa masin manis bahan.

Nama pun first trial kan. So nasik tu bertampuk tampuk kaler dia. Sigh. 

Ok, resepi :

1 Ekor ayam - belah 4 

Bahan A (Perap Ayam)
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
2 ulas bawang putih - tumbuk halus halus
Garam dan Gula (Rasa masin manis dia elok elok. Lebihkan manis sikit pun ok)

Bahan B (Sup)
2 ulas bawang putih - ketuk
1 batang serai - ketuk
1 inci halia
1 sup bunjut

Bahan C (Sambal/Cili)
3 biji tomato masak
3 biji lada besar
4 biji cili api - ikut la nak pedas mana
Cuka makan sikit - untuk blend dengan cili
Garam & Gula - perasakan

Bahan D
1 sudu besar marjerin
1 ulas bawang putih + 1 ulas bawang merah = Di mayang halus halus


Cara - cara:

1. Basuh ayam bersih bersih, rebus ayam dalam kuantiti air yang banyak. Sebab nanti nak ambik air rebusan ni untuk masak nasi. Rebus dengan Bahan B kecuali sup bunjut.

2. Agak agak ayam dah masak, angkat. Ambik air rebusan ayam tadi ikut sesuai dengan nasik. Macam masak nasik guna air biasa. Sup yang lebih tu tambah kan sup bunjut dan reneh kejap. Ikut la, kalau air dah kurang, tambah la air then rasa la sup tu masin dia kurang ke ape then pepandai la tambah garam kan. Ok, sup dah setel.

3. Untuk nasik, basuh beras dan masukkan dalam rice cooker. Tumis Bahan D dalam periuk.  Masukkan dalam beras tadi. Tambahkan air rebusan ayam, halia sikit, serbuk kunyit sikit just nak kasi kaler kuning, daun pandan untuk kasi wangi nasik tu. Gaul sebati bahan bahan neh dengan beras tu so that dia serasi dan kaler cantik tapi aku aritu nak cepat, compang camping kaler dia.

4. Untuk ayam, perap ayam yang dah direbus tadi dengan Bahan A. Perap dalam setengah jam tapi jangan guna tangan. Guna sudu atau penyepit untuk gaul. Kang jap gi bahan perap ni nak buat kuah kicap. Kang geli plak kan.

5. Untuk sambal cili - Blend semua bahan C.Tips!!!! Jangan tambah air sebab tomato tu dah banyak air. Kalau tak kang cair dan berair. Dan jangan lupa lada besar. Kalau tak kaler dia jadi pucat gila.

6. Dah agak setengah jam, goreng ayam, angkat, ketuk sikit dan potong kecik kecik. 

7. Untuk kuah kicap, tapis bahan perap ayam tadi. Kalau sikit sangat, aku tadi tambah lagi kicap manis dengan sup. Maveles!

8. Hias la dengan timun dan salad. 

Step dia ni nampak je panjang tapi senang gila dan zup zap zup zappp..siap! Recomended to try! Cewwaahhh.

Oh lupa, resepi asal aku rembat dekat google dan my resepi. Sini : Klik



No comments: