Kuih Raya 2013



Marathon buat kuih sehari semalam. Kau mampu? Aku mampuuuuu (s)



So, cuti sebelum raya awal lagi. Niat di hati nak buat kuih, nak kemas rumah. Sekali apa nasib entah wiring man tak setel setel wiring sampai ke akhir ramadhan. Aku ni cuak lah kalau kalau tengah bakar kuih karang elektrik takde la bagai kan. Bentat pulak kuih aku karang. 



Bila dah ok, start la buat dari pagi membawak ke lepas berbuka membawak ke sebelum sahur. Gigih sangat!



Jadi jom belek resepi. Aku kutip kutip dari Internet jadi kurang ingat link nya. 



GOLDEN CORNFLAKES

Bahan-bahan

1 kotak cornflakes (yang paling besar) Brand Nestle

1 buku butter 

5 sudu besar golden syrup 

3/4 cawan gula

Paper cups

Color rice / manik warna-warni (optional)



Cara-cara

  1. Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati. Guna api kecil.
  2. Masukkan cornflakes dan gaul hingga sekata. 
  3. Masukkan cornflakes ke dalam paper cup (tekan tekan bagi melekat sikit) dan tabur manik ke atasnya.
  4. Bakar di dalam oven selama 10 minit pada suhu 150 celsius.

------------------------------------------------------------------------------------------



Dato' Version

Bahan-Bahan

1 kotak cornflakes (yang paling besar) Brand Nestle

1 buku butter 

1 pek almond flakes (bole beli kat kedai bahan buat kek)

5 sudu besar golden syrup 

3/4 cawan gula

Paper cups

Color rice / manik warna-warni (optional)



Cara-cara

  1. Sangai/panggang almond flakes. Ketepikan.
  2. Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati. Guna api kecil.
  3. Masukkan cornflakes & almond flakes dan gaul hingga sekata. 
  4. Masukkan cornflakes & almond flakes ke dalam paper cup (tekan tekan bagi melekat sikit) dan tabur manik ke atasnya.
  5. Bakar di dalam oven selama 10 minit pada suhu 150 celsius.



POPIA NESTUM

Bahan-Bahan

  1. 50 keping kulit popia
  2. 3 sudu besar susu tepung - blend kering
  3. 1/4 cawan gula - blend kering
  4. 1 cawan nestum - blend kering
  5. Berus besar
  6. Air
  7. Minyak masak
  8. Gunting

Cara-Cara

  1. Balut kulit popia dalam kain tuala good morning lembab (yang bersih lah of cozzz) supaya dia tak kering.
  2. Ambik sekeping, gulung, bila dekat hujung gulungan tu sapu dengan air, so that dia melekat macam gam. 
  3. Buat sampai habis 50 keping popia tu
  4. Gunting menyerong popia tu semua. Jangan nipis sangat nanti dia pecah. Potong gemok gemok pun takpe.
  5. Gorengkan dalam minyak panas dan tunggu semua popia yang dah digoreng sejuk.
  6. Taburkan bahan blend. Nak goncang ke gaul ke sukati. Aku biasa goncang sepenuh hati je. Settled! *Jangan tabur bahan blend masa popia panas, nanti bahan blend tak melekat dengan cantek*



BEBOLA CORNFLAKES

Bahan-Bahan

  1. 1/2 cawan butter 
  2. 1/2 cawan gula kastor 
  3. 1 biji telor 
  4. 1 sudu teh esen vanila 
  5. 1 cawan tepung naik sendiri (diayak) 
  6. 2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit) 
  7. Piping bag
  8. Papercups

Cara Membuat:- 

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang. 
  2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan gaul rata. 
  4. Masukkan semua adunan ke dalam piping bag
  5. Picitkan jadi bebola dan jatuhkan dalam mangkuk berisi cornflakes.
  6. Gaul dengan cornflakes dan masukkan dalam papercup
  7. Bakar pada suhu 180c selama 15minit 

*Yang ni aku suka. Sapsapsoi je siap. Takde piping bag jangan risau. Be creative! Amik plastik yang biasa jernih tu ala yang buat bungkus air batu tu ha lepas tu gunting sikiiiiiiitttttttt je hujung dia. Bebola akan jadi pepetak la. Tak bulat sangat. Tapi sumpah kata memang senang, sekejap je siap. tak kotor tangan tak melekat. Mak sukaaa! Resepi wajib lepas ni aku buat tiap-tiap tahun baqhang!





CHOCOCHIPS

Bahan-Bahan

 Bahan A

  1. 1/2 cawang gula
  2. 1/2 cawan gula perang
  3. 1 cawan mentega (~150gm)
  4. 1 cawan minyak
  5. 1 biji telor
  6. secubit garam
  7. 1 sudu besar susu segar @ susu tepung
  8. 1 sudu teh esen vanilla

Bahan B

  1. 4 cawan tepung gandum (di ayak)
  2. 2 sudu besar serbuk koko (di ayak)
  3. 2 sudu besar tepung jagung ( di ayak)
  4. 1 sudu kecil cream of tartar (boleh ganti dengan 1 sudu kecil cuka)
  5. 1 sudu kecil soda bikarbonat
  6. ½ cawan walnut cincang (optional)
  7. 1 cawan almond flakes (optional)
  8. 2 cawan semisweet chocolate chips

*Walnut tak letak. Tapi almond flakes berlambak-lambak aku letak sebab masa tu beli dekat kedai jual bahan cake, murah pulak satu pek tu memang heavenessssss lah kan. Choc chip pun aku tabur banyak. Biasa nya  beli kat pasaraya mahal dan sikit. Ni dapat murah (kot) dan banyak. Oh well!





TART NENAS KAKCIK

Well, kenapa Kakcik? Sebab mak aku punya resepi tu. Hahahahhaha.

Lil also can be defined as Kecik/Kakcik. Ah belasah saja.


Step by step lagi aku bagi. 

Tak jadi memang saja laaaaa~





KOKOCRUNCH COOKIES

Bahan-bahan

  1. 150 g mentega
  2. 2 biji kuning telur
  3. 1 biji putih telur
  4. 175 g gula icing - diayak
  5. 250 g tepung gandum - diayak
  6. 3 sudu besar serbuk koko - diayak
  7. secukup koko krunch - utk hiasan

Cara-cara 

  1. Mentega,gula dan telur digaul hingga rata.Masukkan tepung dan koko dan gaul lagi hingga sebati. Tutup doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 min
  2. Keluarkan doh dari peti sejuk dan bulat2kan sebesar guli,bubuh di dalam mangkuk kertas kecil2 dan hias dengan koko krunch.Pastikan koko krunch dicucuk ke dalam geguli doh
  3. Bakar pada suhu 160C selama 20 min.Sejukkan biskut dan simpan di dalam bekas kedap udara



 

No comments: