Resepi Dendeng


Fav dish time raya. Wajib buat. Buat nya seharian. Nak habis pun seharian (+___+). Resepi ni memang simple gila gila gila punya. Takde kau nak bertumis jintan bagai.
Bahan-bahan:
1kg daging
1/2 kg bawang besar (blend dengan sedikit air)
1 senduk cili kisar
Air asam jawa (pekat)
Kicap manis
Garam Gula
Belacan
Bawang goreng
Minyak masak

Cara-cara:
- Basuh, potong (medium size) dan rebus daging sampai empuk
- Toskan sampai sejuk
- Hiris daging
- Tumbuk bagi dia flat. Jangan sampai hancur. Tumbuk pakai lesung batu ye.
- Dah siap semua, goreng (deep fry). Jangan garing sangat. Lite je. Kang kalau garing keras plak.
- Angkat, toskan. Tinggalkan sikit minyak untuk tumis bawang. Agak agak la minyak nya tu.
- Tumis bawang blend sampai kering air bawang tu. Sampai betul betul masak. Jangan hangit plak.
- Masukkan cili blend. Tumis sampai masak/pecah minyak
- Masukkan kicap, garam, gula, belacan, air asam jawa. Perasakan. Kalau manis sikit pun better. Kicap jangan banyak sangat kang kaler tak cantik dan jadi masak kicap plak. Ayok.
- Masak sampai masak dan rasa sedap bahan tumis ni
- Masukkan daging, gaul sebati.
- Tabur bawang goreng.

* Bawang goreng dengan cili blend biasa buat sendiri je. Hiris bawang merah dan goreng. Kalau 1kilo daging, amik la dalam 250gm pun dah ok kot bawang goreng nye.

Sorry sumpah tak reti nak bagi sukatan banyak mana. Mak kasi resepi macam ni je. Pandai pandai la kau pakai lidah nak rasa hasil nya. Yang penting, kalau daging satu kilo, bawang setengah kilo. Kalau daging 2 kilo, bawang satu kilo. Ha gitu. Cili tu sukati lah nak pedas mana bubuh.

Rebus & Tos

Tumbuk kasi leper

Goreng & Tos

Tumis bawang. Next tumis cili dan seterusnya.
Aku dah tak koser masa ni nak snap gamba tak larat dah.

Siap!

Mak & others tak banyak complaint. Jadi la tu ahahaha cuma memang tak dapat la nak menandingi Sifu hoi. 


Satisfied much! Banyak jugak orang cuba resepi ni complain. "Tak jadi pun KakCik. Keras la, jadi masak kicap la, itu la ini la" 

So, kalau simpan baik baik, atau dalam fridge boleh tahan lama.


P/s: Dato', I promise u nanti raya u makan ni. Kalau tak dekat rumah mak, open house rumah abang. Atau open house kita kita je la eh. Huahahahahaha.


No comments: