Apa itu Minwstrone Soup?
Minestrone (/ˌmɪnɨsˈtroʊni/; Italian: [mineˈstroːne]) is a thick soup of Italian origin made with vegetables, often with the addition of pasta or rice. Common ingredients include beans, onions, celery, carrots, stock, and tomatoes.
Sumber : Wikipedia
Siapa yang ajar & memperkenalkan I dengan this Italian soup? Of course lah the most handsome BBFF. On Dec 2014, Dec 2015 baru menjadi. Entah dah pernah buat ke belum before tak sure lah. Lupa.
Lets start. Olahan resepi. Tak boleh paste sebiji sebiji resepi nya sebab itu adalah sangat mahal & exclusive untuk I sorang. Kakakah. Ok well, actually lebih kurang je dengan mana mana resepi pun it just mine so very special. Ngeheeee~
Bahan2:-
Pasta / Nasi - Both I tak guna sebab nak sup je
Ayam/Meatball
2 bawang besar - dadu
4 bawang putih - cincang
1 batang celery - potong
1 biji kentang - dadu
1 batang lobak merah - dadu
Cendawan butang - hiris nipis
Kacang peas - optional
Kobis bunga - hiris nipis
Apa apa jenis sayur
(I letak kobis nak habiskan stok. Last year makan dengan Italian Rest. dia ada letak terung)
Sedikit oregano - I tak letak takde stok
1 sudu besar blackpepper - tumbuk
4 biji tomato
Tomato puree - Ikut nak rasa masam mana/sos tomato pun boleh
Garam gula secukup rasa
Daun pasley/basil/bawang/sup - tak letak lupa beli
Olive oil
Air
Cara2nya:-
1) Panaskan olive oil, tumis bawang bawang sampai naik bau. Masukkan ayam/meatball kalau ada. Kalau takde letak sayur yang keras keras dulu macam carrot, kentang. Dah agak empuk, masukkan air dan tomato.
2) Bila tomato dah hancur, masukkan sayur sayur lain dan juga blackpepper. Kalau nak makan dengan pasta, boleh masukkan pasta masa ni. Dah hancur tomato masukkan all bahan2 yg remain td n sikit blackpepper.
3) Renehkan. Slow cook. Kalau tak nak pekat boleh tambah air. Masukkan garam gula. Dah cukup rasa boleh tutup api dan bismillah...
Reepi yang you bagi tu banyak sangat kuantiti nya tapi its okay nanti boleh makan lagi.
Bangun pagi, terasa segar dan hilang sakit sakit tekak!
Alhamdulillah.
Dengan izin Allah.
Thank you BBFF.
Next, nak ajar masak apa? Heee.
No comments:
Post a Comment