Ompok? Iye ke entah nama dan ejaan dia macam ni. Bila aku tanya emak apa nama makanan ni, mak kata ompok. donno how to spell it right. hentam saja lah. hahaha
Jadi, ini ompok ikan (aku masih rasa bersalah tak pandai eja ye ke tidak nama dia hahahha):
dah siap masak, boleh makan |
Bahan bahan dia : ikan 8- 10 ekor, lada kering yang dah siap mesin atau cili api pun boleh, kunyit hidup, daun kunyit 5 6 helai, serai 5 6 batang, asam keping.
Cara cara : Basuh ikan dan tos. Tumbuk kunyit hidup. Lumurkan dengan asam keping, garam dan kunyit. Tambahkan dua tiga sudu sukati nak pedas banyak mana, gaulkan dengan ikan tadi. Amik serai ketuk ketuk dia susun dalam periuk. lepas tu susun ikan. lepas tu susun pulak daun kunyit atas dia lapis lapis sikit. Pastu, letak air agak agak tenggelam ikan. Masak atas api sederhana, sampai tinggal sikit je kuah atau boleh jugak tak nak kuah langsung. Sukati. Jangan sampai hangit. Tutup periuk dan tak payah kacau ikan tu. Biar sampai masak.
Ompok ni masakan minang kot rasanya. tak perlu banyak kuah pun actually. dia kering kering. makan dengan nasi panas memang ah.
Oh lepas tu aku masak cendawan. Gila dua peket sikit ya rabbi. Makan dua orang pun tak cukup. Haha. Mahal lak tu. Jaga, pegi cameron nanti aku borong banyak banyak.
Yang ni tak payah resepi ah takat masak cincai cincai macam ni semua orang mampu kot.
No comments:
Post a Comment