Macam biasa, mengutip resepi dari emak.
Bahan :
Laksa - separuh bungkus
Ikan kembung - 4 ekor
Asam keping - 2 keping
Lada kering (blend) - 3 sudu
Bawang merah (blend) - 5 biji
Belacan - sebesar ibu jari
Daun Kesum
Bunga Kantan
Garam
Air
Cara :
Laksa rendam semalaman atau rendam sekejap then rebus sampai kembang.
Rebus ikan + garam + asam keping
Blend isi ikan dengan air rebusan tadi
Blend tulang kepala ikan semua tu dengan air rebusan, tapis
Tambah air (ikut nak kuah banyak mana tapi jangan cair sangat)
Masukkan lada kering yang dah di blend, ikut suka nak pedas banyak mana, bawang blend, belacan, daun kesum, bunga kantan, garam sikit, asam keping yang rebus ikan tadi. Masak.
Agak agak dah pekat sikit kuah, dah masak, dah berasa asam garam semua cukup, tutup api.
*hiris bawang dengan timun masa nak hidang atau masa nak makan
No comments:
Post a Comment