Sambal Sotong & Lempeng Kelapa

Lepas kenduri Bo haritu, cakap ngan makteh nak tapau makanan. Sebab sambal sotong sungguh banyak tak habis seperiuk, makteh suruh bawak lebih sikit. Apa lagi, Fara tapau untuk Bozo, I tapau untuk Dato'. Amboi kemain masing masing menapau tak ingat dunia dah dapat peluang. Nak tapau patin tapi sedihhhhh dah habis. Tu lah lengah lagi. Padan muka. Tapi Fara dapat last last. Cis. Takci!

Lepas dah bagi kat Dato' tu, dia tanya reti tak masak sotong ni? Huahahahhaha mana lah I pandai encikkkkkk. Itu pun mujur tak takut tengok sotong bebesar begitu. 

Lalu dia kata nanti try la masak. 

I pun apa lagi mula lah menanam azam di dalam hati. Ceh kauuuu.

Kemudian, sabtu haritu pegi cari barang alang alang masuk Econsave tengok tengok ada sotong tu. Nak beli ke tak? Nak try masak ke tak? Okay lah beli seekor dulu try.

Balik rumah, menuntut resepi kejap then esok nya subuh subuh sepi'e tu masak. Cellamak, celik mata masak sambal. Jangan memain! Kena rasuk dengan sotong kurita ke ape cerita dia ni? Hahahaha. 

Sementara nak tunggu kuah kering tu dah rasa nak frust dah. Ish kenapa macam tak sedap je rasa dia. Takpe la, first trial. Sedapkan hati. Sedapkan hati. Tak payah nak bagi alasan sangat lah first trial! Hahahhaha

Bila dah siap, dah pekat, nampak macam lazat je (diam kau, aku nak angkat diri sebentar ke dalam bakul)

Lepas dah settle tu, masak lempeng kelapa pulak.  Nampak tak tebiat sangat tu? Tak penah penah hayat masak lempeng kelapa. Mengidam punya pasal. Dapatlah 8 keping lebih kurang. Memang tak lah nak membantai makan semua tu. Ke Dato' lagi lah pegi nya. Housemate tarak semua balik kampung. Ya ampun, kau konfiden sangat ni nak bagi anak anak orang makan? Dah la first time masak. Tapi as usual, kita ada juri tetap yang akan jadi food tester. Katanya practice makes perfect. Katanya dah kawin nanti senang dah terer masak. I la kata. Tak gitu Dato'? *Grin*

Lepas dah jumpa intan payung (takde icon macam whatsapp lah hahahhahaha) & sembang sembang dengan Baby (Eh still tak boleh tahan teringat cerita kakak pasal sumpahan mummy tu) (Eh mati lah siapa baca ni ingat skandal I ke ape entah lantak lah situ). Dah tengahari petang camtu Dato' cakap sambal i menepati citarasa. Cukup rasa pedas manisnya. Ha kau! Boleh tak nak lompat bintang sekarang? Tak sangka. Ingat gagal! Ekekekekeh. Tepi sikit lah nak bawak diri masuk lift pulak.  Ke bintang peginya. Wahahhaha. Alhamdulillah. 

So ready? Mak nak tayang ni. Jangan terliur sudah.

Ini tajuk dia dimasak dengan penuh kasih sayang ok. Nak muntah? Pegi jauh sikit.


Nah resepi:

SAMBAL SOTONG
Bahan:
Seekor sotong kurita (yang basah) - basuh dengan air asam jawa dan cuci bersih, tos dan potong kecik kecik

2 senduk cili blend

4 biji bawang merah

3 ulas bawang putih
3 biji cili padi - ikut suka nak pedas boleh tambah
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Secubit perasa
1/2 cawan air asam jawa yang pekat
Air 2 cawan atau lebih
Cara:
Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi
Tumis
Masukkan cili blend
Tumis sampai pecah minyak
Masukkan air 
Menggelegak masukkan air asam jawab, garam, gula, perasa
Masukkan sotong
Masak sampai kuah pekat, guna api kecik
Sambil tu boleh rasa kuah dia tahap pedas manis masam bagi seimbang
Siap!

LEMPENG KELAPA
Bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan kepala parut (yang putih)
1 sudu kecil garam
Secubit gula
Air
Cara
Campurkan semua bahan
Kacau adunan. Kalau boleh jangan pekat sangat supaya senang nak ratakan kat kuali
Panaskan nonstick pan, tak yah buh minyak pun takpe
Masukkan 2 senduk ratakan then bila dah nampak macam kering, terbalikkan
Api kecik
Siap!

**HappyLil~

No comments: