Resepi dari emak. Harap harap lain kali bila lupa macam mana nak masak boleh belek blog semula. Ye, memang nampak mudah tapi aku ni er tahu tahu lah, tak reti tak pandai tak suka masak tapi sekali masak..licin tau. Hek.
Ikan masak asam pedas. Tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan, halia. Tumis. Masukkan lada kering yang dah blend dua tiga sudu tengok la ikan banyak mana. Lepas dah masak lada tu masukkan air sukati nak kuah banyak mana. Lepas tu masukkan air asam jawa sikit tapi make sure pekat. Perasakan garam gula masam pedas semua then masukkan ikan sama daun kesum. Agak agak dah nak masak, kecikkan api. Siap.
Berjaya masak dari mula. Asam Pedas Ikan Merah. Abang kata sedap. Ecewah. |
Pernah makan sayur betik? Ok fine. Bukan lah sayur actually tapi buah. Tapi bila dah di masak ia jadi sayur. Betik make sure betik muda. Kupas kulit then hiris nipis nipis. Tumbuk bawang merah bawang putih, tumis, masukkan lada kering blend sikit, masukkan betik, perasa gula garam. Setel. Nah:
No comments:
Post a Comment