Rasanya semorang dah tau meringue tu ape dan macam mana nak buat
dia. Aku sorang je gamaknya jakun eh.
Ni saje nak tayang.
Bendalah meringue ni nak buat dia, pukul telur putih guna sampai
berbuih. Lepas tu, masukkan gula beat
lah dia dengan kelajuan mixer tu yang paling tinggi sampai kental dan berupa “soft peak” iaitu kalau kau terbalikkan mangkuk, dia magic
macam ni:
Meringue Magic |
Magic kan bila telangkupkan dia tak jatuh. Kagum mak! Kalau
tergelincir sikit sikit lagi tu ha belum jadi lah tu. Sambung pukul lagi sampai
kental.
Kalau kat rumah mak ada stand mixer maka enak sangat la aku goyang
kaki sambil tunggu dia siap. Tapi sendiri punya hand mixer. Tak ke sengal
tangan nak menjadikkan dia soft peak?
Aku buat meringue ni sebab nak buat kek karamel. Klik sini resepi dia.
No comments:
Post a Comment