Seoul Garden, Paradigm Mall

16.06.2013. 
With Dato' & Pu3
Dua hari lepas genap dua tahun.
Paradigm Mall.
Man of Steel Movie.
Fun!
Lapar!
Seoul Garden.
Makan makan makan makan makan dan makan.
Mutton.
Ketam.
Udang.
Tomyam Thai.
Vegies.
Ice cream.
Cramp.

First time ke Paradigm Mall. Plan yang jauh menyimpang dari plan asal. Disebabkan Redwok jauh teramat, manakala Thai Base closed on Sunday, maka menggagau gagau mana nak celebrate (read:makan). Dato' suggest, Seoul Garden la you. Bole grill.

I was like, Seoul=Korea=Kpop=Blerggghhhhh=Pffffffttttt.

Tapi ok la,Demi cintaku padamu eh. Demi you.

Indah betul tengok orang makan banyak banyak.

Me? Ice cream dah bantai 2 mangkuk, buah. habis yang foods lain nye tak menggunung sangat.  Cuma vegies yang bendi ada macam fishball dalam dia tu yang dok ulang alik. Sedap betei.

Food varities overall ok la. Tapi suasana....panasssss. Air cond kat dalam pun macam tak berapa nak air cond. Kitorang amik seat luar sebab privacy sikit dan ku kira lagi selesa. Tapi haiyaaaa seat sebelah kami, kotor!

2 jam settle. Semua kenyang perut sukahati tak larat nak jalan. 

Solat magrib.

Pulang ke sarang.

*Receipt attached untuk rujukan yang tak pernah ke sini. Air dan sup asing ye. Kang jangan la pulak bawak duit cukup cukup RM38.00 T___T Ya ianya RM38.00++ kalau di kira harga yang tertera. Tapi jangan lupa service charge bla bla bla ye?Overall, Worth the price.

Lovenote: TQ Dato' for everything. Yes everything. Every single thing. TQSoMuch. 


Resepi Dendeng


Fav dish time raya. Wajib buat. Buat nya seharian. Nak habis pun seharian (+___+). Resepi ni memang simple gila gila gila punya. Takde kau nak bertumis jintan bagai.
Bahan-bahan:
1kg daging
1/2 kg bawang besar (blend dengan sedikit air)
1 senduk cili kisar
Air asam jawa (pekat)
Kicap manis
Garam Gula
Belacan
Bawang goreng
Minyak masak

Cara-cara:
- Basuh, potong (medium size) dan rebus daging sampai empuk
- Toskan sampai sejuk
- Hiris daging
- Tumbuk bagi dia flat. Jangan sampai hancur. Tumbuk pakai lesung batu ye.
- Dah siap semua, goreng (deep fry). Jangan garing sangat. Lite je. Kang kalau garing keras plak.
- Angkat, toskan. Tinggalkan sikit minyak untuk tumis bawang. Agak agak la minyak nya tu.
- Tumis bawang blend sampai kering air bawang tu. Sampai betul betul masak. Jangan hangit plak.
- Masukkan cili blend. Tumis sampai masak/pecah minyak
- Masukkan kicap, garam, gula, belacan, air asam jawa. Perasakan. Kalau manis sikit pun better. Kicap jangan banyak sangat kang kaler tak cantik dan jadi masak kicap plak. Ayok.
- Masak sampai masak dan rasa sedap bahan tumis ni
- Masukkan daging, gaul sebati.
- Tabur bawang goreng.

* Bawang goreng dengan cili blend biasa buat sendiri je. Hiris bawang merah dan goreng. Kalau 1kilo daging, amik la dalam 250gm pun dah ok kot bawang goreng nye.

Sorry sumpah tak reti nak bagi sukatan banyak mana. Mak kasi resepi macam ni je. Pandai pandai la kau pakai lidah nak rasa hasil nya. Yang penting, kalau daging satu kilo, bawang setengah kilo. Kalau daging 2 kilo, bawang satu kilo. Ha gitu. Cili tu sukati lah nak pedas mana bubuh.

Rebus & Tos

Tumbuk kasi leper

Goreng & Tos

Tumis bawang. Next tumis cili dan seterusnya.
Aku dah tak koser masa ni nak snap gamba tak larat dah.

Siap!

Mak & others tak banyak complaint. Jadi la tu ahahaha cuma memang tak dapat la nak menandingi Sifu hoi. 


Satisfied much! Banyak jugak orang cuba resepi ni complain. "Tak jadi pun KakCik. Keras la, jadi masak kicap la, itu la ini la" 

So, kalau simpan baik baik, atau dalam fridge boleh tahan lama.


P/s: Dato', I promise u nanti raya u makan ni. Kalau tak dekat rumah mak, open house rumah abang. Atau open house kita kita je la eh. Huahahahahaha.